Joonas Lyytinen Liikettä Helsinkiin!

Mohammed tuli taloon

  • Mohammed tuli taloon
  • Mohammed tuli taloon
  • Mohammed tuli taloon
  • Mohammed tuli taloon

Viime vuoden huhtikuun puolivälissä tapasimme ensimmäistä kertaa hieman ujonoloisen 21-vuotiaan Syyrian Alepposta kotoisin olevan nuoren miehen Oulunkylän ostarin kahvilassa.

Olimme muutamia päiviä aiemmin  huomanneet Refugee Hospitality Club -Facebook-ryhmässä ilmoituksen, jossa hän haki kotimajoituspaikkkaa Helsingistä, koska ei viihtynyt Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen metelissä ja ahdistavassa ilmapiirissä. Lyhyen miettimisen jälkeen arvelimme, että meille voisi yksi ihminen mahtua lisää ja sovimme tapaamisen Mohammedin kanssa.

Tapaaminen meni hyvin. Mohammed tuli ensin vain käymään meillä,  pian muutti meille kokeeksi muutamaksi päiväksi ja jo ennen kuun loppua pysyvästi. Lopulta Mohammed asui talomme alakerrassa melkein yhdeksän kuukautta.

Yhteisiin yhdeksään kuukauteen mahtui kaikenlaista: jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen jännittämistä, kalareissuja mökillä, suomalaisiin jouluperinteisiin tutustumista ja kaikkea sitä mitä suomalaisen lapsiperheen arkeen kuuluu. Toisaalta noina kuukausina Mohammed odotteli turvapaikkapuhuttelua, jännitti Maahanmuuttoviraston päätöstä, sai oleskeluluvan, aloitti ammattiin tähtäävät opinnot ja lopulta muutti pari viikkoa sitten elämänsä ensimmäiseen omaan asuntoon.

Arjen eläminen turvapaikanhakijan kanssa antoi uusia perspektiivejä moniin maahanmuuttokeskustelussa sivuttuihin aiheisiin.

Yksi suuri oivallus minulle oli se, miten maahanmuuttajien työelämän alkuun pääsemisen tiellä on usein suhdeverkostojen ja kontaktien puute. Mohammed oli Syyriassa 14-vuotiaasta asti työskennellyt räätälinä ja on vaatteiden korjaus- ja muutostöissä erittäin taitava. Vain sillä, että mainostin Facebook-kavereilleni Mohammedin osaamista ja hänen tarjoamiaan palveluja, löytyi kymmenittäin uusia asiakkaita, joiden vetoketjut tarvitsivat vaihtamista tai takin hihat lyhentämistä. Suomalaisen yhteiskunnan syrjään kiinni tarttumisessa auttaminen oli siis aika yksinkertaista ja helppoa: muutama käynti verotoimistossa ja kontaktien tarjoamista.

Maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvän ilmapiirin ja retoriikan kärjistyminen on tuntunut omituiselta, sydämettömältä  ja ajoittain suorastaan julmalta. Oma jokapäiväinen henkilökohtainen kokemus on ollut räikeässä ristiriidassa niiden maahantunkeutujafantasioiden kanssa, joita sosiaalinen media on pullollaan. Politiikan johtotehtävissäkin toimivien ihmisten puheet “elintasosurffareista” tuntuivat ahdistavilta, kun ensimmäistä kertaa keskusteli internet-puhelun välityksellä Mohammedin vanhempien kanssa ja kuuli puhelun taustalta laukauksia ja räjähdyksiä piiritetystä Alepposta. Rajat kiinni -tyyppien uhoaminen oman maansa puolustamisesta lintsaavista nuorista miehistä kuulosti järjettömältä kun luki Assadin armeijan Aleppon taistelujen yhteydessä tekemistä törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista – sen saman Assadin armeijan, johon värväystä Mohammed alun perin Syyriasta pakeni.

Pakolaiset ovat tulleet Suomeen saadakseen uuden alun ilman vainoa ja hengenvaaraa. Enemmän kuin mitään muuta, he haluavat tehdä töitä, opiskella ja kotoutua uuteen kotimaahansa. Usein he kuitenkin tarvitsevat tässä hieman apua, jota jokainen voi antaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. 

Jos kotonasi vain on tilaa yhden lisäihmisen majoittamiseen, suosittelen lämpimästi kotimajoittajaksi ryhtymistä.  Meille kotimajoittajana toimiminen on ollut myönteinen kokemus. Olemme saaneet kulkea rinnalla kun Suomi on saanut uuden asukkaan, joka on aivan mielettömän määrätietoisesti ja ahkerasti halunnut oppia kielen, kotoutua ja tulla tuottavaksi maan kansalaiseksi. On ollut ilo ja kunnia että siinä on omalla pienellä panoksella saanut auttaa. Minä ja perheeni puolestaan olemme saaneet uuden elinikäisen ystävän.

Lisätietoja kotimajoittajaksi ryhtymisestä löytyy Refugees Welcome Finland -kansalaisverkoston verkkosivuilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Täsmennetään hieman tuota suomalaista ajattelutapaa: on vaikea ymmärtää miksi Mohammed on täällä ja vanhemmat lähellä rintamalinjaa.
Olisi helpompi ymmärtää jos Mohammedin vanhemmat hakisivat turvapaikkaa täältä Suomesta ja Mohammed itse puolustaisi kotiaan vaikka ase kädessä.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Siksi, että Mohammedia oltiin rekrytoimassa Assadin armeijaan, ei vanhempia. Oleellinen kysymys tietenkin on, ketä vastaan sitä kotia pitäisi puolustaa ja kenen rinnalla sisällissodassa, jossa on kolmisenkymmentä eri osapuolta.

Ohessa sama ratakiskosta väännettynä: https://www.reaktor.com/blog/what-did-we-learn-fro...

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Mohammed on siis sotilaskarkuri - sitä epäilinkin.
Aivan varmasti Syyrian nykyhallinto värväisi 21 vuotiaan miehen riveihinsä - siinä ei ole mitään epäselvää. Näin se kuuluu ollakin olipa maa mikä tahansa.
Jos perhe asuu Assadin hallinnon alueella niin tuskin Mohammed mielipidesyistä karkuun lähti.
Vakaumuksensa vuoksi Assadia vastustavia on toki monia ryhmiä, mutta Mohammed ei taida kuulua tähän porukkaan - muuten hän olisi liittynyt niihin.

Syyrian sisällissota alkoi 2011 - tässä linkissä on kerrottu syistä ja seurauksista https://salehzadeh.files.wordpress.com/2013/10/sal...

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #3

Rintamakarkuruuden käsite sisällisodissa on vähän lähtökohtaisesti omituinen kun ei ole edes mitään kauhean selkeitä rintamia. Varsinkin kun hallinnon legitimiteetti on niin kyseenalainen kun Assadin vain on.

Vielä omituisempaa on kyllä se ajatusmalli, että Syyrian tilanne jotenkin oleellisesti paranisi sillä, että ihan kaikki vain valitsisivat *jonkun* puoluen ja aloittaisivat sotimisen. Että ihan sama, Assad, ISIS tai kapinalliset, kunhan soditaan.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #4

Sotilaskarkuruudesta oli kyse - rintamakarkuruus on eri asia.
Syyriassa ei kenelläkään ole helppoa, mutta kyllähän perhettä ja kotia nuoren miehen pitää puolustaa.
Mikäli kutsua armeijaan ei olisi tullut asuisiko Mohammed edelleen kotonaan...? Kun vanhemman asuvat niin todennäköisesti kyllä. Jos hän taas vastustaa Assadia niin liittyisi sitten oppositioon ja auttaisi tyrannin kaatamisessa.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #6

Älä viitsi olla naurettava. Aikuinen mies. Sisällissodassa ei ole mitään velvollisuutta ketään kohtaan sillä kaikki on kaaosta.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #11

Höpö höpö.Assadin armeija potee miespulaa ja FSAn poistuttua Alepposta sinne ovat jääneet islamistimilitantit. Nyt siellä kuolee venäläisiä sopimussotilaita kun osa omasta miesväestöstä on luikkinut karkuun - kuten Mohammed.
Assad ja hänen isänsä ovat olleet verisiä diktaattoreita, mutta tuskin islamistimilitantit ovat se "parempi vaihtoehto". Ase vaan Mohammedille käteen ja perhettään puolustamaan.

Syyrian sisällissodassa on yllättävän tarkat rintamalinjat ja taisteluja käydään jopa yksittäisistä risteyksistä, öljykentistä tai vedenottopaikoista. Kaikilla taistelevilla osapuolilla on tukialueet, joita hallinnoidaan tiukalla otteella.

Esimerkiksi Isiksen otteet omilla hallintoalueillaan ovat ylittäneet uutiskynnyksen meilläkin.Kannattaisi siis seurata mediaa. ISIS pyörittää useampaa öljynjalostamoa tälläkin hetkellä Raqqan itäpuolella ja myy öljyn lähialueiden sunneille. "Kaaoksessa" ei kyllä öljynjalostus onnistu.

Jos vielä muistellaan Suomea 99 vuotta sitten niin Vapaus- tai sisällissotamme taistelut olivat jo alkaneet Viipurissa ja täyteen sotaan tilanne leimahti 27.1.1918. Muutamassa viikossa Vaasaan siirtynyt hallitus ja Helsingissä Kansanvaltuuskunta määräsivät pakkolakeja ja kontrolli oli äärimmäisen tiukkaa. Varsinaista kaaosta esiintyi huhti-toukokuun vaihteessa kun punaisten puolustus oli romahtanut ja pakolaiset pyrkivät itään.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Siinä mielessä esimerkillistä toimintaa, että tässä näytetään itse esimerkkiä ja Mohammed on sentään Syyriasta, jossa kieltämättä on nyt hankala tilanne. Eniten ihmetyttävät ne suomalaiset, jotka vaativat rajoja auki ja toivottavat tervetulleiksi kaikki kehitysmaista tulevat, olipa tulon syy sitten mikä tahansa. Eivätkä todellakaan ole halukkaita ottamaan tulijoita omaan kotiinsa.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Eniten ihmetyttävät ne suomalaiset, jotka vaativat rajoja auki ja toivottavat tervetulleiksi kaikki kehitysmaista tulevat, olipa tulon syy sitten mikä tahansa. Eivätkä todellakaan ole halukkaita ottamaan tulijoita omaan kotiinsa.

Kuka suomalainen on vaatinut tällaista ja missä?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Näitähän on vaikka kuinka paljon. Legendaarisin lienee Kimmo Kiljusen kommentti "Lentäväthän linnutkin rajojen yli".

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Sinänsä kunnioitettavaa minustakin, että toimii aatteensa mukaisesti eikä kotimajoittajat ymmärtääkseni saa edes taloudellista korvausta toisin kuin monet muut maahantunkeutujista hyötyjät. Toisaalta Mohammedin ja kumppanien ilmaismajoittajia lienee lopulta ollut hyvin vähän ja vaikutus miljardiluokan menokertymään merkityksetön. Eipä tullut selville miksi mm. Mohammed halusi kieleltään ja kulttuuriltaan aivan toisenlaiseen maahan. Asia joka on rajanaukojien mielestä rikkaudeksi ja rajansulkijoiden, joihin itse lukeudun mielestä Suomen kansalaisten vahingoksi niin yhteiskunnallisen vakauden kuin taloudenkin kannalta. En olisi ollut valmis ottamaan lisää elätettäviä Suomeen, kun nykyväestönkään palveluihin ja tarpeisiin ei yhteiskunnan varat riitä. Missäpä muualla kuin sinisilmäisten hölmöjen Pohjois-Euroopasssa järjestyy heti oma asunto, ilmainen koulutus ja elätys. Nykymenolla eurooppalaisten asema tulee heikkenemään ja siitä saamme syyttää keskeisiä eurooppalaisia ja kotimaisia poliitikkojamme, jotka olemme tosin itse valinneet.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tämä ei siis koe missään määrin henkilökohtaista vainoa. Ei tällaista varten turvapaikkajärjestelmää ole tehty.

Jaakko Häkkinen

Li kiistatta edustaa ääripäätä ja sikäli onneksi vähemmistöä.

Ongelmana on se, että turvapaikanhakujärjestelmä on niin täynnä porsaanreikiä, että sitä käytetään surutta väärin. Vain vähemmistö vuoden 2015 hakijoista oli turvapaikan tarpeessa; loppujen olisi pitänyt käyttää laillisia reittejä Suomeen: hakea työ- tai opiskelupaikkaa ja sen perusteella oleskelulupaa.

Nyt näiden elintasopakolaisten vuoksi Eurooppa sulkee rajojaan, ja tämä väylä vaikeutuu siten myös niille oikeasti hädänalaisille (joita tietenkään ei silti ole mitään järkeä eikä edes mahdollisuutta raahata kaikkia tänne), jotka odottavat kiltisti pakolaisleireillä kotinsa menettäneinä samalla kun nämä rikkaat ja röyhkeät maksavat ihmissalakuljettajille kymppitonneja ja sitten palaavat kotiinsa kun tulee kielteinen päätös, elettyään Suomen veronmaksajien varoilla vuoden-pari.

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210373-vuode...

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No jos te kotimajoittajat hoidatte niitä "pakolaisia" ihan omilla varoillanne ilman valtion apua, niin sitten jees.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Kun Äyritielle Vantaalle tuli pakoilaiskeskus vieressä olevasta Jumbon Claes Ohlssonin -liikkeestä loppuivat puukot. Mihinhän pakolaiset, jotka ovat pääsääntöisesti nuoria miehiä, niitä tarvitsevat?

Toimituksen poiminnat