Joonas Lyytinen Liikettä Helsinkiin!

Mohammed tuli taloon

  • Mohammed tuli taloon
  • Mohammed tuli taloon
  • Mohammed tuli taloon
  • Mohammed tuli taloon

Viime vuoden huhtikuun puolivälissä tapasimme ensimmäistä kertaa hieman ujonoloisen 21-vuotiaan Syyrian Alepposta kotoisin olevan nuoren miehen Oulunkylän ostarin kahvilassa.

Olimme muutamia päiviä aiemmin  huomanneet Refugee Hospitality Club -Facebook-ryhmässä ilmoituksen, jossa hän haki kotimajoituspaikkkaa Helsingistä, koska ei viihtynyt Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen metelissä ja ahdistavassa ilmapiirissä. Lyhyen miettimisen jälkeen arvelimme, että meille voisi yksi ihminen mahtua lisää ja sovimme tapaamisen Mohammedin kanssa.

Tapaaminen meni hyvin. Mohammed tuli ensin vain käymään meillä,  pian muutti meille kokeeksi muutamaksi päiväksi ja jo ennen kuun loppua pysyvästi. Lopulta Mohammed asui talomme alakerrassa melkein yhdeksän kuukautta.

Yhteisiin yhdeksään kuukauteen mahtui kaikenlaista: jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen jännittämistä, kalareissuja mökillä, suomalaisiin jouluperinteisiin tutustumista ja kaikkea sitä mitä suomalaisen lapsiperheen arkeen kuuluu. Toisaalta noina kuukausina Mohammed odotteli turvapaikkapuhuttelua, jännitti Maahanmuuttoviraston päätöstä, sai oleskeluluvan, aloitti ammattiin tähtäävät opinnot ja lopulta muutti pari viikkoa sitten elämänsä ensimmäiseen omaan asuntoon.

Arjen eläminen turvapaikanhakijan kanssa antoi uusia perspektiivejä moniin maahanmuuttokeskustelussa sivuttuihin aiheisiin.

Yksi suuri oivallus minulle oli se, miten maahanmuuttajien työelämän alkuun pääsemisen tiellä on usein suhdeverkostojen ja kontaktien puute. Mohammed oli Syyriassa 14-vuotiaasta asti työskennellyt räätälinä ja on vaatteiden korjaus- ja muutostöissä erittäin taitava. Vain sillä, että mainostin Facebook-kavereilleni Mohammedin osaamista ja hänen tarjoamiaan palveluja, löytyi kymmenittäin uusia asiakkaita, joiden vetoketjut tarvitsivat vaihtamista tai takin hihat lyhentämistä. Suomalaisen yhteiskunnan syrjään kiinni tarttumisessa auttaminen oli siis aika yksinkertaista ja helppoa: muutama käynti verotoimistossa ja kontaktien tarjoamista.

Maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvän ilmapiirin ja retoriikan kärjistyminen on tuntunut omituiselta, sydämettömältä  ja ajoittain suorastaan julmalta. Oma jokapäiväinen henkilökohtainen kokemus on ollut räikeässä ristiriidassa niiden maahantunkeutujafantasioiden kanssa, joita sosiaalinen media on pullollaan. Politiikan johtotehtävissäkin toimivien ihmisten puheet “elintasosurffareista” tuntuivat ahdistavilta, kun ensimmäistä kertaa keskusteli internet-puhelun välityksellä Mohammedin vanhempien kanssa ja kuuli puhelun taustalta laukauksia ja räjähdyksiä piiritetystä Alepposta. Rajat kiinni -tyyppien uhoaminen oman maansa puolustamisesta lintsaavista nuorista miehistä kuulosti järjettömältä kun luki Assadin armeijan Aleppon taistelujen yhteydessä tekemistä törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista – sen saman Assadin armeijan, johon värväystä Mohammed alun perin Syyriasta pakeni.

Pakolaiset ovat tulleet Suomeen saadakseen uuden alun ilman vainoa ja hengenvaaraa. Enemmän kuin mitään muuta, he haluavat tehdä töitä, opiskella ja kotoutua uuteen kotimaahansa. Usein he kuitenkin tarvitsevat tässä hieman apua, jota jokainen voi antaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. 

Jos kotonasi vain on tilaa yhden lisäihmisen majoittamiseen, suosittelen lämpimästi kotimajoittajaksi ryhtymistä.  Meille kotimajoittajana toimiminen on ollut myönteinen kokemus. Olemme saaneet kulkea rinnalla kun Suomi on saanut uuden asukkaan, joka on aivan mielettömän määrätietoisesti ja ahkerasti halunnut oppia kielen, kotoutua ja tulla tuottavaksi maan kansalaiseksi. On ollut ilo ja kunnia että siinä on omalla pienellä panoksella saanut auttaa. Minä ja perheeni puolestaan olemme saaneet uuden elinikäisen ystävän.

Lisätietoja kotimajoittajaksi ryhtymisestä löytyy Refugees Welcome Finland -kansalaisverkoston verkkosivuilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Siinä mielessä esimerkillistä toimintaa, että tässä näytetään itse esimerkkiä ja Mohammed on sentään Syyriasta, jossa kieltämättä on nyt hankala tilanne. Eniten ihmetyttävät ne suomalaiset, jotka vaativat rajoja auki ja toivottavat tervetulleiksi kaikki kehitysmaista tulevat, olipa tulon syy sitten mikä tahansa. Eivätkä todellakaan ole halukkaita ottamaan tulijoita omaan kotiinsa.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Eniten ihmetyttävät ne suomalaiset, jotka vaativat rajoja auki ja toivottavat tervetulleiksi kaikki kehitysmaista tulevat, olipa tulon syy sitten mikä tahansa. Eivätkä todellakaan ole halukkaita ottamaan tulijoita omaan kotiinsa.

Kuka suomalainen on vaatinut tällaista ja missä?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Näitähän on vaikka kuinka paljon. Legendaarisin lienee Kimmo Kiljusen kommentti "Lentäväthän linnutkin rajojen yli".

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Sinänsä kunnioitettavaa minustakin, että toimii aatteensa mukaisesti eikä kotimajoittajat ymmärtääkseni saa edes taloudellista korvausta toisin kuin monet muut maahantunkeutujista hyötyjät. Toisaalta Mohammedin ja kumppanien ilmaismajoittajia lienee lopulta ollut hyvin vähän ja vaikutus miljardiluokan menokertymään merkityksetön. Eipä tullut selville miksi mm. Mohammed halusi kieleltään ja kulttuuriltaan aivan toisenlaiseen maahan. Asia joka on rajanaukojien mielestä rikkaudeksi ja rajansulkijoiden, joihin itse lukeudun mielestä Suomen kansalaisten vahingoksi niin yhteiskunnallisen vakauden kuin taloudenkin kannalta. En olisi ollut valmis ottamaan lisää elätettäviä Suomeen, kun nykyväestönkään palveluihin ja tarpeisiin ei yhteiskunnan varat riitä. Missäpä muualla kuin sinisilmäisten hölmöjen Pohjois-Euroopasssa järjestyy heti oma asunto, ilmainen koulutus ja elätys. Nykymenolla eurooppalaisten asema tulee heikkenemään ja siitä saamme syyttää keskeisiä eurooppalaisia ja kotimaisia poliitikkojamme, jotka olemme tosin itse valinneet.

Ilkka Huotari

Tämä ei siis koe missään määrin henkilökohtaista vainoa. Ei tällaista varten turvapaikkajärjestelmää ole tehty.

Jaakko Häkkinen

Li kiistatta edustaa ääripäätä ja sikäli onneksi vähemmistöä.

Ongelmana on se, että turvapaikanhakujärjestelmä on niin täynnä porsaanreikiä, että sitä käytetään surutta väärin. Vain vähemmistö vuoden 2015 hakijoista oli turvapaikan tarpeessa; loppujen olisi pitänyt käyttää laillisia reittejä Suomeen: hakea työ- tai opiskelupaikkaa ja sen perusteella oleskelulupaa.

Nyt näiden elintasopakolaisten vuoksi Eurooppa sulkee rajojaan, ja tämä väylä vaikeutuu siten myös niille oikeasti hädänalaisille (joita tietenkään ei silti ole mitään järkeä eikä edes mahdollisuutta raahata kaikkia tänne), jotka odottavat kiltisti pakolaisleireillä kotinsa menettäneinä samalla kun nämä rikkaat ja röyhkeät maksavat ihmissalakuljettajille kymppitonneja ja sitten palaavat kotiinsa kun tulee kielteinen päätös, elettyään Suomen veronmaksajien varoilla vuoden-pari.

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210373-vuode...

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No jos te kotimajoittajat hoidatte niitä "pakolaisia" ihan omilla varoillanne ilman valtion apua, niin sitten jees.

Toimituksen poiminnat