Joonas Lyytinen Liikettä Helsinkiin!

Wille ja kysymyksenasettelun johdattamisen taito

  • Willen mielestä tiedostusvälineissä ei osata kohdella natseja tarpeeksi tasapuolisesti.
    Willen mielestä tiedostusvälineissä ei osata kohdella natseja tarpeeksi tasapuolisesti.
  • Etualalla rasismikorttia heiluttavat suvakit. Taustalla "kansan syvät rivit".
    Etualalla rasismikorttia heiluttavat suvakit. Taustalla "kansan syvät rivit".

Wille Rydmania harmittaa.

Ensin Willeä harmitti jokunen päivä se, ettei natseja kohdella tiedotusvälineissä reilusti.

"Voisitteko kuvitella tällaista uutisointia: "Kaikkia natseja ei pidä leimata väkivaltaisten yksittäistapausten vuoksi". "Natsifobialle ei perusteita - väkivaltaa ollut Suomessa ennen natsejakin". "Natsismin syyllistämisen sijaan pitää etsiä syrjäyttäviä rakenteita, jotka saavat nuoret miehet radikalisoitumaan". "Pelolle ei saa antaa valtaa - natsien väkivallanteot romahtaneet murto-osaan 1940-luvun tasosta".

Onneksi näin EI uutisoida. Toisissa asiayhteyksissä tällainen uutisointi on kuitenkin verrattain tavallista. Lehdistö reagoi yksiin väkivaltaisiin hulluihin eri tavoin kuin toisiin. Tällainen journalistisen etiikan mureneminen on vakava ilmiö, sillä se antaa tilaa medioille, jotka eivät piittaa journalistisesta etiikasta lainkaan."

Jos tätä arvoitusta yrittää tulkita, niin Wille ilmeisesti yrittää sanoa, että "turvapaikanhakija", "maahanmuuttaja" tai "muslimi" ovat natsin kanssa rinnasteisia ryhmiä ja näitä pitäisi käsitellä julkisuudessa samalla tavalla.

Tämä on tietenkin käsittämättömän typerä vertaus. "Maahanmuuttajien" sijaan kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen kanssa rinnastuvat ryhmä voisi olla esimerkiksi ISIS, joka on samalla tavalla väkivallan ja terrorin avulla ihmisoikeuksia polkevan diktatuurin perustamiseen pyrkiviä ääriryhmä. Suuri osa Suomeen ja Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista on lähtenyt kotiseuduiltaan pakoon nimenomaan tällaisten ryhmien vainoa ja väkivaltaa.  Willen ei onneksi tarvinnut olla harmissaan yksin, samaan analyyttisen ajattelun lokakaivoon ehätti tunkemaan myös Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Tänään Willeä ryhtyi sitten harmittamaan se, että 15000 ihmistä Helsingissä lauantaina kokoontui osoittamaan mieltään rasismia ja poliittista väkivaltaa vastaan. Suomen vastarintaliikkeen jäsenen Asema-aukiolla tekemä raaka poliittisin motiivein tehty pahoinpitely kun:

"valjastettiin kuitenkin nopeasti osaksi poliittista kampanjaa, jossa tapauksen todellinen luonne oli sivuseikka ja valtakunnan hallitukseen kohdistuva hyökkäys pääasia."

Ottaen huomioon, että monet valtakunnan hallituksen ministereistä ja hallituspuolueiden kansanedustajista osallistuivat mielenosoitukseen, tämä tuntuu perin erikoiselta tulkinnalta. Ehkä Willen pitäisi keskustalla tästä mielenosoitukseen osallistuneiden puoluetovereidensa sisäministeri Paula Risikon, valtiovarainministeri Petteri Orpon tai opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa.

Harmitus ei kuitenkaan jäänyt vain tähän. Lisäksi Willen mielestä:

"Käynnistetyssä mediamylläkässä SVL-natsit ovat todellisuudessa pelkkä keppihevonen ja hyökkäyksen varsinaisena maalina maahanmuuttopolitiikan tiukennukset. Kun järkiargumentit puoltavat tiukennuksia, pyritään keskustelu palauttamaan perinteiseen rasismidiskurssiin, jossa kaikkiin maahanmuuton kiristyksiin tahdotaan lyödä rasismin tai jopa natsismin leima."

Eräs politiikan perustotuuksia on, että julkisen keskustelun voittaa se, joka onnistuu johdattamaan kysymyksenasettelun itselleen suotuisaksi.

Kysymyksenasettelun voi poliittisessa keskustelussa johdattamaan itselleen suotuisaksi esimerkiksi niin, että julistaa oman näkemyksensä perustuvan "järkiargumentteihin" ja kaikkien erimielisten olevan kiiluvasilmäisiä rasismikortinheiluttajia.

Willen mielestä tällaisia rasismikirveenheiluttajia ovat ilmeisesti esimerkiksi Amnesty Internationalin Suomen osasto, Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta, Suomen Punainen Risti, Suomen UNICEF, Plan, Kirkon Ulkomaanapu, Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, SOS-Lapsikylä, Ensi- ja turvakotien liitto, Trasek ry, Suomen Mielenterveysseura ry, Seta ry ja Naisasialiitto Unioni – jotka kaikki ovat kritisoineet hallituksen tekemiä perheenyhdistämisen ehtojen tiukennuksia lyhytnäköisiksi, koska tehdyt muutokset vaikeuttaa kotoutumista merkittävästi ja johtavat todennäköisesti siihen, että "kotoutumista edistävät toimenpiteet ja siihen laitetut resurssit uhkaavat valua hukkaan, jos kaikki energia menee jatkuvaan huolehtimiseen perheen turvallisuudesta".

Willeä kismitti vielä erityisesti se, että on keskusteltu siitä, pitäisikö verkossa tapahtuvaan vihakirjoitteluun puuttua – sekin kun kuitenkin on viime kädessä samojen rasistikorttia heiluttavien suvakkien syytä. Mitäs ovat luoneet "lähiöiden monikulttuurisen arjen".

"Niin – itse asiassa nämä vihakirjoittelijat ovat usein juuri niitä, jotka päivittäisessä arjessaan joutuvat elämään köyhissä lähiöissä kaikkien maahanmuuton ikävien lieveilmiöiden keskellä. He ovat matalan tulotasonsa vuoksi vankeina lähiöiden monikulttuurisessa unelmassa. He eivät ehkä osaa kirjoituksissaan pukea ahdistustaan sanoiksi yhtä tyylikkään analyyttisesti kuin korkeammin koulutettu väki, mutta se ei muuta ahdistusta ja sen taustalla olevia ongelmia yhtään vähemmän todellisiksi."

On helppo ymmärtää, niin vastenmielistä se onkin, että Wille on valjastanut kuntavaalivankkuriensa vetäjiksi Lähi-idän pakolaiskriisin ja Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden monissa suomalaisissa herättämän pelon ja turvattomuuden. On vaikeampi ymmärtää sitä perinjuurin ylimielistä ja alentuvaa asennetta jolla Wille näitä ihmisiä yrittää itseään äänestämään kosiskella.

Rydmanin maailmassa lähiöt ovat täynnä "monenkirjavista sosiaalisista ongelmista" kärsiviä ihmisiä, joiden on mahdotonta puhua omaan elämänpiiriinsä liittyvistä ongelmista ja ahdistuksista ilman että tekstit "vilisevät kirjoitusvirheitä, kirosanoja ja muita alatyylisiä ilmaisuja". Ja näiden plebeijien äänillä Wille yrittää ilmeisesti nyt polkuaan kaupunginvaltuustoon tasoittaa.

Viime lauantaina Helsingissä 15000 ihan tavallista ihmistä lähiöistä, kantakaupungista ja naapurikunnista kokoontui osoittamaan mieltään rasismia, muukalaisvihamielisyyttä ja poliittista väkivaltaa vastaan. Narikkatorilla ja Musiikkitalon liepeillä pidettyihin vastamielenosoituksiin osallistui yhteensä noin viisikymmentä henkeä.

Suurin osa ihmisistä ei siis ole Rydmanin kaltaisia itsehillintään ja sivistyneeseen keskusteluun kykenemättömiä vihan vallassa olevia ihmisraunioita. Ihmiset kykenevät keskustelemaan maahanmuutosta ja siihen liittyvistä haasteista, uhista, ongelmista ja ennen kaikkea niiden ratkaisuista rauhallisesti ja asiakeskeisesti jos heille tarjotaan siihen mahdollisuus ja tila. Niin kauan kun pieni mutta äänekäs rasistista öyhötystä ylläpitä nettiaktivistijoukko hiljentää kaikki rauhalliset ja maltilliset äänet tätä tilaa ei ole.

Myös siitä syystä on vihellettävä peli poikki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Olikos tämä nyt sitten "Wille Rydman (ei) kaupungin valtuustoon" -mainos, vai mikä pointti näin henkilöityneessä kirjoituksessa on? Ihan asiallisia tyyliltään olivat kaikki linkittämäsi kirjoitukset. Missään ei maalattu toisten mielipiteiden syntysijoja "lokakaivoksi", vaan kritiikki kohdennettiin asiaan, ei henkilöön.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Tarkalleen ottaen kritiikkini kohdistui Willen analyyttiseen ajatteluun, ei Willeen. Olen pahoillani jos pahoitin mielesi.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ihan turhaan, kunhan ihmettelin, kun en henkilöä tai hänen tekemisiään/sanomisiaan ole aiemmin noteerannut. Ainoastaan se saattaisi harmittaa, etten ole helsinkiläinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ja mistä me tiedämme kuinka monta-Isis-taistelijaa on Suomessa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Itseni lisäksi näin joitakin muita koivukyläläisiä mielenosoituksessa. Vaikea kaikkia nähdä 10000n joukossa ;)
Niin ja Koivukylä taitaa olla juuri malliesimerkki matalan tulotason lähiöstä joita Rydman dissaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

(Kommentti itsesensuroitu vihapuheena)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos äärioikeisto vaan jatkaa Tuomas Karhusen mallista vinoa vinoilua poliittisen murhan jälkeen ollaan kusessa. Häpeä Tuomas K.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ja Lappalainen jatkaa kansankiihottamista puhumalla murhasta, kun kaikki tietävät kyseessä olevan mahdollisesti törkeä kuolemantuottamus. Silloin, kun tuollainen putinilainen propaganda johonkin uppoaa, niin ollaan kusessa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Saako humanitäärisen maahanmuuton yhteydessä puhua rahasta ja jos saa, niin kuinka monta miljardia me voimme vuodessa siihen laittaa, ennenkuin Vihreiden mielestä kuluja ei voi enää kasvattaa?

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Voi puhua. Voitaisiin esimerkiksi puhua siitä, mitä meidän pitäisi tehdä toisin niin, että humanitaarinen maahanmuutto saataisiin myös taloudellisesti nykyistä kannattavammaksi. Lainaan itseäni toisaalta:

"Perussuomalaisten kanssa on helppoa olla samaa mieltä siitä, että suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi korjata. Siitä, mitä oikein pitäisi tehdä on vähintään yhtä helppoa olla eri mieltä. Symbolisten ja tehottomien rajojen sulkemisten ja turvapaikanhakijoiden kyykyttämisten on aika ryhtyä toimenpiteisiin, jolla saadaan jotain konkreettista aikaan. Kaikki merkit viittaavat siihen, että meidän todennäköisesti vain elettävä näiden tulijoiden kanssa kun tuvapaikkahakemuksen käsittelyn jälkeen todetaan että henkilöt ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa. Ja koska Lähi-idän alueen kriisit eivät vaikuta rauhoittuvan, nykytilanne tulee todennäköisesti jatkumaan vielä jonkin aikaa. Rajojen kiinnilaittaminen ei ole millään tavoin realistinen vaihtoehto, joten jotain muita toimenpiteitä tarvitaan. Aivan ensimmäisenä on otettava käyttöön humanitaarinen viisumi, joka mahdollistaisi turvapaikanhakijoille turvallisen tavan matkustaa maihin, joista hakevat kansainvälistä suojelua ja poistaisi tai ainakin vähentäisi ihmissalakuljetusbusinestä. Samalla pitää myöntää, että suomalaiset kotouttamistoimet tällä hetkellä ovat täysin riittämättömät. Ruotsi on vuodesta 1950 lähtien hyötynyt maahanmuutosta 90 miljardia euroa:

"Ruotsissa pitkällä aikavälillä tehtyjen selvitysten mukaan maahanmuuttajien kotouttaminen on Ruotsille kannattava investointi: se lisää kilpailukykyä, kasvattaa ulkomaankauppaa, vahvistaa yrittäjyyttä ja lisää työmarkkinoiden joustavuutta. Lisäksi maahanmuutto nuorentaa maan väestön ikärakennetta.

Selvitykset osoittavat, että maahanmuutosta aiheutuvat kustannukset ovat pääasiassa lyhytaikaisia, mutta hyödyt pitkäkestoisia. Taloudelliset hyödyt ovat kuitenkin kustannuksia vaikeammin mitattavissa, minkä vuoksi kustannuksia yleensä korostetaan ja hyötyjä aliarvioidaan."

Yleisradion Roman Schatzin Maamme-kirja -ohjelmassa CMI:n Irakin asiantuntija Hussein Al-Taee totesi somalialaisen maahanmuuttajan Saksassa tuottavan valtiontaloudelle jo toisen oleskeluvuoden jälkeen 14 000€ vuodessa. Suomessa vastaavassa tilanteessa ollaan edelleen 2000 € vuodessa pakkasen puolella."

https://lyytinen.fi/2015/10/06/rajat-kiinni-vai-ja...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Miksi rupeat puhumaan kokonaismaahanmuuton kustannuusista, kun alunperin puhe oli humanitäärisesta maahanmuutosta? Nuo Ruotsin summat muuttuvat päälaelleen, kun yhtälöstä poistetaan työsiirtolaiset 50-70-luvuilla ja tarkastellaan humanitäärisesta maahanmuutosta aiheutuneita kuluja, vaikka 1980:stä eteenpäin. Miksi tietoisesti yrität sekoittaa työperäisen maahanmuuton ja humanitäärisen maahanmuuton, kun kyse on kustannuksista?

Tuo somalialaisjuttu on jo niin pöyristyttävän typerän kuuloinen, ettei edes Trump puhuisi moista sontaa. Kyllä kai se olisi maailmanlaajuinen uutinen, jos somalipakolaiset tuottaisivat 14k vuodessa valtiolle rahaa per kärsä. Uskotko itse oikeasti tuohon?

Ja mitä tulee Suomeen tuleviin somaleihin, niin kuinka kuluiksi toisena maassaolovuotena saadaan vain 2000€. Töihin heistä on tuskin päässyt kukaan, joten kerro ihmeessä kuinka Suomessa ihminen asutetaan ja elätetään kahdella tonnilla vuodessa?

Kuinka keskustella asiallisesti, jos et edes tunnusta, että mitään ongelmaa on?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa vastaavassa tilanteessa ollaan edelleen 2000 € vuodessa pakkasen puolella."

Ei taida 2000 riittää kun lähes kaikki somalit ovat usean vuoden jälkeenkin työttöminä täysihoidossa.

Toimituksen poiminnat