Joonas Lyytinen Liikettä Helsinkiin!

Taksit ja käsitteet hukassa

  • Taksit ja käsitteet hukassa

Vuosia sitten olin illalla tulossa kaupungilta kotiin taksilla. Kerroin taksikuskille osoitteen ja keskityin kuuntelemaan jotain podcastia sen kummemmin kiinnittämättä huomiota mihin oltiin menossa. Kun taksi pysähtyi huomasin päätyneeni Maunulan Männikkötien sijaan Meilahden Mäntytielle. Asiaa selvitettiin hetki ja jatkettiin matkaa oikeaan osoitteeseen. Kokemuksen jälkeen olen aina kertonut takseille osoitteen ohella kaupunginosan ja samanlaisia sekaannuksia ei ole sen koommin sattunut. Vaikka kuski oli ilmeisesti suomea äidinkielenään puhuva ja kantasuomalaisen näköinen, tapahtuma ei saanut minua varsinaisesti epäilemään suomenkielisten tai kantasuomalaisten taksikuskien ammattitaitoa. 

Toisin kävi Kokoomuksen entiselle kansanedustajalle ja kaupunginvaltuutetulle Sirpa Asko-Seljavaaralle, joka kommentoi Facebook-sivuillaan Helsingin Sanomien artikkelia tummaihoisten helsinkiläisten taksikuskien kokemasta syrjinnästä seuraavasti:

 

"Tänään uutisoi, että olemme rasistisia, kun emme hyväksy maahanmuuttajataustaisia taxikuskeja. Tästä ei ole kyse, vaan usein heidän ammattitaitonsa on vajaa."

 

Sen lisäksi, että pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu osoittaa hämmentävän kehnoa kaupunkituntemusta (Kolmen sepän patsas sijaitsee Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kulmassa, ei oo vaikeeta), Sirpa Asko-Seljavaara samalla täydellisesti osoittaa mikä on tällä hetkellä suomalaisen rasismikeskustelun perusongelma - eli se, etteivät ihmiset ymmärrä mitä rasismi on ja miten se ilmenee.

Nimittäin. Silloin kun Ihmisen etnisen alkuperän tai ulkonäön perusteella ("musta taksikuski") tehdään negatiivisia stereotypisointeja tai ennakko-oletuksia ("vajaavainen ammattitaito") ollaan nimen maan rasismin alueella. Ei ole mahdollista, kuten Asko-Sejavaara tekee, sanoa, ettei tällainen ennakkoluulo olisi rasistinen kun YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen mukaan rasismilla tarkoitetaan nimenomaan:

 

"kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta"

 

Jos joku vielä epäilee Asko-Seljavaaran esittämän järkeilyn rasistisuutta voi mielessään ajatella seuraavan tilanteen: olisiko perusteltua yhden mahdollisesti epäpätevällä naislääkärillä käynnin jälkeen sanoa, ettei ole sovinisti mutta välttää naislääkäreitä koska näillä on usein vajaavainen ammattitaito? 

Rasismin kääntöpuoli on valkoinen etuoikeus. Tässä se ilmenee niin, ettei kukaan kyseenalaistaisi kaikkien kantasuomalaisten taksikuskien ammattitaitoa kohdattuaan yhden epäpätevän kantasuomalaisen taksikuskin. Ulkonäöllisesti kantasuomalaisesta poikkeava sen sijaan pelkistetään vain etnisen ryhmänsä edustajaksi ja tämän perusteella tehdään johtopäätöksiä koko ryhmän ominaisuuksista. Tässä on yksi rasismin perusmekanismeista.

Meillä kaikilla on samanlaisia ennakkoluuloja. Suurin osa rasistisista asenteista ja ennakkokäsityksistä on nimenomaan tiedostamattomia ja tahattomia. Sirpa Asko-Seljavaaran rasistinen ennakkokäsitys ei tee Sirpa Asko-Seljavaarasta rasistia vaan vain ihan tavallisen ihmisen. Sirpa ei vain ymmärrä mitä rasismi on.

Mistä sitten tietää onko jokin ajatus rasistinen? Ihan yksinkertaisin lähtökohta, joka toimii 99 % tapauksista voisi vaikka olla tämä: joka kerta kun haluat aloittaa virkkeen sanoilla "tämä ei ole rasismia, mutta" kannattaa jättää ajatus sanomatta ääneen. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Alexius Manfelt

Joonas hyvä, hieno, ajankohtainen ja meille kaikille opettavain blogikirjoitus, siitä kaunis kiitos!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Meillä kaikilla ei ole samanlaisia ennakkoluuloja.

Jouni Nordman

Itse kun kuuntelen asiakkaita, joista varsinkin naiset. Ovat kertoneet yksin ollessaan joutuneet ongelmiin maahanmuuttaja taustasta kuljettajien kanssa, jolloin mieluummin odottavat kanta Suomalaista kuskia. Tämän takia itse olen ottanut monesti asiakkaan kyytiin, joka on käyttänyt oikeutta valita takkinsa.

Eli jos seksuaalisuus häirintä, jonka yleensä pelottaa naisia näissä tapauksissa, niin kummastelen kuskin syötöstä rasismista. Sillä olen monelle maahanmuuttaja kuskille kertonut, että heistä nykyään sosiaalisen median aikana, jokainen tällainen tapaus leviää tuhansien ihmisten tietoisuuteen.

Eli jos rasismia on se, että pelkää tulevansa sopimattomasti häiritä, niin kummastelen tätä.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Rasismia on se, että olettaa automaattisesti jokaisen ulkomaalaiselta näyttävän ihmisen ahdistelevan seksuaalisesti.

Jouni Nordman

Täytyy vain toivoa, että ketään naispuolisista läheisiä ei joudu häirinnän kohteeksi, sillä voi hyvinkin kun asia tulee henkilökohtaseksi, niin muuttua ajatukset kovinkin rasistisiksi.

Matti Hirvonen Vastaus kommenttiin #6

En tunne yhtään naista, joka ei olisi joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Syypää siihen on miehet. Tekijän oletetun ihonvärin syyttäminen häirinnästä on rasismia.

Martti Laines Vastaus kommenttiin #17

Miessukupuoli ei ole yksittäisestä teosta kollektiivisessa vastuussa. Lopeta Matti jo se seksuaalinen häirintä, niin lähipiirissäsi on muitakin kuin häiriköityjä naisia.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #21

Ovatko sitten maahanmuuttajataustaiset tai ei-kantasuomalaisen näköiset? Siitähän tässä juuri on kyse.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #17

Matin kommentti ihmeyttää, koska aikalailla jokainen tuntemani nainen on joutunut seksuaalisen härinnän kohteeksi, itseni mukaanluettuna.
Tekijä suurimmassa osassa tapauksista on ollut ihan tavallinen paljasjakainen suomalainen mies.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #44

Kannattaa miettiä se missä häirintä tapahtuu, jossa taksi on hyvin poikkeava ympäristö, sillä siellä ollaan pakotti kanssa käymisestä tietty aika, eli pakenemaan paikkaa ei ole, eikä ole myöskään ympärillä ihmisiä joihin voi turvautua.

Eli se että naiset pelkäävät mennä maahanmuuttaja taustasta kyytiin, ei ole rasismia vaan itsesuojeluvaistoa jolla minimoidaan riskit. Johon näillä naisilla on täysi oikeus, johon itse heille oikeuden mielelläni suon, sillä ihmisen ei itsestäni tarvitse pelkoa tuntea taksissa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #69

En kyllä ole ikinä pelännyt taksissa ahdistelua tai taksissa sellaista kokenut.

Asiakkaalla toki on oikeus valita taksi, mutta jos sen tekee toisen ihonvärin tai etnisen statuksen vuoksi niin silloin tekee päätöksen rasistisella periaatteella.
Eikä siinä muutenkaan ole hirveämmin logiikkaa, koska se ahdistelija on yhtä suurella todennäköisyydellä ihan suomalaisen näköinen.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #82

No, Jyväskylässä ei taida olla maahanmuuttaja kuskeja, eli ainakaan kotopuolessasi et ole joutunut niiden kyydittämäksi. Eli taitaa olla lähimmät Tampereella ja enimmillään määrin pks.seudulla.

Toisaalta itse kuuntelen ja kerron siitä mitä olen kuullut. Ja voin kertoa vain sen muutoksen joka on tapahtunut kahdenkymmenen vuoden aikana.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen

Tuo mainitsemasi on ennakkoluulo.

Itse esimerkiksi ajattelen, että suurin osa vihreistä on idiootteja.

Ennakkoluulot ovat luonnollinen tapa käsitellä maailmaa ja siitä voi päästä eroon positiivisten kokemuksien myötä. Ei siten, että joku kertoo että tuo on rasismia ja väärin.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #10

Ennakkoluuloja on erilaisia. Esimerkiksi ennakkoluulo, että aina perjantaisin sataa ei ole rasistinen. Sitten on olemassa joukko rasistisia ennakkoluuloja.

Ennakkoluulot eivät toki ole lain vastaisia ja jos joku niistä haluaa pitää kiinni niin siihen ei voi kukaan muu vaikuttaa. Sen sijaan jos ilmoittaa, että "tämä ei ole rasismia" ja välittömästi jatkaa jollain selkeän rasistisella ennakkoluulolla ollaan valheellisten väittämien alueella.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #25

"Esimerkiksi ennakkoluulo, että aina perjantaisin sataa ei ole rasistinen. Sitten on olemassa joukko rasistisia ennakkoluuloja."

Eräillä tiettyjä poliittisia aatteita kannattavilla on taipumusta nostaa rasismi tikun nokkaan. Kannattaisi välttää luokittelemasta rasismia ihmisen ajattelussa ja tunteissa erilliseksi kategoriaksi. Rasismin kaltaisia tunteita ja asenteita kohdistuu sinne sun tänne ja ne ovat osa ihmisluontoa. Ne eivät ole syntiä. Niiden tuomitseminen on ihmisen luonteen tuomitsemista. Niitä voi kritisoida, muttei missään tapauksessa kieltää.

Tulee myös ymmärtää, että jokainen kokee asiat omalla tavallaan ja oman ymmärryksensä mukaan. Yksisilmäisyyttä on, jos ei vastaavasti pyri ymmärtämään niitä asenteita aidosti. Ja vielä, kukin ilmaisee itseään miten nyt ilmaiseekin. Ne ovat kantoja, mutta niiden takana olevien motiivien ymmärtäminen on tärkeämpää. Ei kannata infantilisoida vastapuolta olkiukoilla, kuten että yksioikoisesti puhe, ulkonäkö tai vaatteet olisivat rasististen ajatusten syinä.

Varsinaista rasismia lain edessä ovat teot, eivät ajatukset. Solvaaminen ja panettelu ovat rodusta riippumatta joka tapauksessa kiellettyjä.

Elias Duerr Vastaus kommenttiin #10

”Ennakkoluulot ovat luonnollinen tapa käsitellä maailmaa ja siitä voi päästä eroon positiivisten kokemuksien myötä. Ei siten, että joku kertoo että tuo on rasismia ja väärin.”

Ennakkoluulot ovat toki ajattelulle välttämättömiä.

On kuitenkin olemassa järkeviä ja järjettömiä ennakkoluuloja sekä avoimia ja dogmaattisia ennakkoluuloja. Jälkimmäiset ovat epäloogisia ja aina ajattelulle vahingollisia. Kun huonosti perustellut ennakkoluulot koskettavat muita ihmisiä, voivat ne olla sosiaalisestikin vahingollisia.

Perusteettomista ennakkoluuloista kyllä pääsee paljolti eroon ihan itsekseenkin rationaalisella ajattelulla. Ei tarvitse odottaa passiivisena, että joku toinen tulee todistamaan vääräksi. Ymmärtämällä loogista deduktiota ja soveltamalla tätä omaan ajatteluun johdonmukaisesti pääsee jo pitkälle.

Eikä sinun tarvitse minun sanaani luottaa, vaan voit joskus kokeilla itse ihan käytännössä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Rasismia on se, että olettaa automaattisesti jokaisen ulkomaalaiselta näyttävän ihmisen ahdistelevan seksuaalisesti."

Jatkokysymys olkiukolta haiskahtavaan väittämääsi on, ajatteleeko kukaan tarkalleen noin? Eli maailmassa on 7 miljardia vieraan näköistä ja heitä kaikkia epäiltäisiin ahdistelijoiksi?

Vai olisiko kyse siitä, että nainen haluaa kokemustensa ja kuulemiensa tarinoiden johdosta välttää riskiä ahdistelusta? Täten hyvä sekä kenties ainoa viite siihen olisikin kuskin ihonväri? Eli ihonväri itsessään ei olisi se asia vaan se, mihin muuhun se viittaa. Vaaran minimointi lienee naiselle hyvinkin viisasta.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #55

"Täten hyvä sekä kenties ainoa viite siihen olisikin kuskin ihonväri? Eli ihonväri itsessään ei olisi se asia vaan se, mihin muuhun se viittaa. Vaaran minimointi lienee naiselle hyvinkin viisasta.

Kaiken terveen järjen ja tilastojen valossa olettaisi, että ihonväriä parempi viite olisi kuskin sukupuoli kuin ihonväri.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #57

Herättäisikö naispuolinen tummaihoinen taksikuski naisasiakkaiden ennakkoluuloa joutua seksualisen häirinnän kohteeksi? Ei.

Kyse on siis loppujenlopuksi sukupuolesta.

Kukapa meistä naisista ei olis joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi miesten taholta.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko Vastaus kommenttiin #55

Mikko, juurihan Jouni Nordman (kommentti #3) kertoi kohdanneensa asiakkaita, jotka ajattelevat juuri noin. Eli eivät lähde tummaihoisten taksikuskien kyytiin, koska epäilevät heitä ulkonäön perusteella ahdistelijoiksi.

Aivan samalla tavoin kuin Asko-Seljavaara välttää tummaihoisia taksikuskeja, koska epäilee heitä ihonvärin perusteella ammattitaidottomiksi.

Mistään järjellisestä riskin välttämisestä ei noissa ole kyse -- saattaahan kantasuomalainenkin kuski olla ammattitaidoton tai ahdistella. Jos sellaista pelkää jo etukäteen, riippumatta kyseisen HENKILÖN omasta käyttäytymisestä, niin sittenhän kannattaa välttää taksilla matkustamista ylimalkaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #71

Meni Joonaksella ja Virpillä "vihreäksi väistelyksi".

Mietin väännänkö rautalangasta tarinan vai en. Väännetään:

Elina menee taksilla kotiin. Kuljettaja on musta ja matkan päätteeksi hän käyttäytyy ahdistelevasti. Elinaa pelottaa, mutta pääsee kotiin. Hän kertoo tapauksesta kaverilleen, joka kertoo kokeneensa samaa mustan kuljettajan kyydissä. Nyt herää kysymys, onko Elinalla hyvä syy seuraavalla kerralla odottaa valkoista kuskia?

Hän pystyy kuvittelemaan pahimmillaan tulevansa raiskatuksi. Tosiasiallista vaaraa hänen on hyvin vaikea arvioida. Jos Elina odottaa valkoista kuskia, onko hän rasisti vai suojeleeko itseään varmuuden vuoksi?

Jos tuntuu, että Elina on rasisti, kokeilkaa empatiaa.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #77

Musta hauskoilla hypoteettisilla tarinoilla spekuloiminen ei oikein edistä tätä keskustelua mihinkään. Onko Elina olemassa? Tunnetko tällaista tapausta? Jos Elinaa ahdistelisi etnisesti suomalainen kuljettaja olisiko oletettavaa, ettei Elisa vastaisuudessa menisi kantasuomalisen kuljettajan kyytiin?

Musta kannattaisi satuilun sijaan kokeilla faktoja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #78

:) Te vihreät sitten jaksatte tuon väistelyn. Ette ole Joonas ja Virpi tosiaankaan ensimmäisiä sellaisia. Vasemmistolaisista löytyy samaa vikaa. Näen argumentointinne lävitse. Koetan vääntää pointtini rautalangasta kykyni mukaan, mutta ette koskaan ota siitä palloa. Lopulta vaikenette.

Tuntuu, kuin lapselle selittäisi. Jos suomalainen kuljettaja ahdistelee, Elina ei välttämättä mene taksiin lainkaan, koska suurin osa kuljettajista on suomalaisia. Jos hänellä on paljon kokemusta takseista, hän luultavasti uskaltaa suomalaiseen taksiin. Jos mustien kuljettajien kanssa ei ole ollut ongelmaa, hän uskaltaa tällöin sellaistenkin kyytiin.

Nämä ovat elämän yksinkertaista todennäköisyyslaskentaa, eikä mitään rasismisalaliittoja mustia vastaan.

On selvää, että huono kohtelu saa ihmisen tuntemaan esimerkiksi vihaa toista kohtaan. Toisen rodun edustajat eivät tee poikkeusta.

Te vihreät olette innokkaita monikultturisteja, mutta samalla ette tunnu ymmärtävän muita kulttuureja.

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #79

Mikko hyvä, nyt yksinkertaistat ja heilutat leimakirvestä todella kovasti.

En minäkään sano, että kaikki perussuomalaiset ahdistelevat naisia, varsinkaan kaikki perussuomalaiset kansanedustajat ahdistelevat naispuolisia avustajiaan. Vaikka juuri käräjäoikeus totesi erään kansanedustajan niin tehneen. Valitettavasti!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #83

Hohhoijaa. Empatiaa kehiin! Asettukaa nyt hyvät ukot sen naisen asemaan, joka on kokenut itsensä uhatuksi taksissa. Kysykää vaikka vaimoltanne! Turvallisuutensa maksimoimiseksi nainen voi hyvin alkaa valikoimaan kuskejaan, eikä siinä ole mitään rasistista. Sinähän tietysti menet ennakkoluulottomasti vaikka talibanin kanssa samaan saunaan, mutta me tavalliset kuolevaiset varomme enemmän.

Huvittaa tuo kuplassa elämisen piukka into. Te wihreät olette oma rotunne.

Tarkennettakoon, että itse olen ollut mustan taksikuskin kyydissä, eikä mitään ongelmia ollut, eikä minulla ole tarvetta valikoida taksikuskeja. En myöskään pidä taksikuskin osoiteongelmaa merkittävänä, jos kohteeseen kuitenkin liiemmittä mutkitta päästään. Ehkä taksia itsekin ajaneena sitten vain ymmärrän sitä naista, joka huonojen kokemustensa seurauksena haluaa valikoida käyttämänsä taksin. Miesten kohdalla vastaavaa tarvetta ei luonnollisestikaan ole. Suurempi ongelma on lääkärien kielitaito, joka on allekirjoittaneellekin koitunut vahingoksi. Wiherslovakiassa sellaista ei tietenkään ole tapahtunut, joten ei siitä enempää.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #79

Minkä ihmeen "rodun"? Muodostavatko tietyn väriset ihmiset rotuja? En koe itseäni johonkin rotuun kuuluvaksi kun en ole mikään jalostettu koira tjms. yhtä pimeetä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Jos kuljettajan ihon värisävy on ainoa syy hylätä kuljetustarjous, ollaan käsittääkseni rasismin puolella.

Jos kyyditystarjouksen hylkäyksen syy on tarjoajan huono hygienia, tarjoajan huono kielitaito tai tarjoajan huono paikallistuntemus, emme ole keskustelemassa rasismista, vaan terveen järjen käyttämisestä kuljetustehtävän tarjouskilpailun voittajaa etsittäessä.

Vai?

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että asiakkaalla tulisi olla oikeus valita keneltä palveluja ostaa.

Pekka Iiskonmaki

Taksit ja maksullinen rakkaus ovat kaikissa maissa kuin veli ja sisko.

Timo Myllys

Todellinen syrjintäongelma on muslimitaustaisten taholta kantaväestöön kuuluvia taksinkuljettajia kohtaan: musliminaiset eivät suostu ottamaan kuin muslimikuljettajan ja Taksikeskus mitä ilmeisimmin mahdollistaa tämän laittoman toiminnan. Tässä linkki: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/226718-ku...

Janne Hilden

Jaaha, että noin. Suvaitsevaisuutta odottaisi kyllä siltä toiseltakin, mamujen, puolelta.
Menee muuten aika yksipuoliseksi.

Jani Virtanen

Tässäkin tapauksessa ongelma ei ole rasismi tai maahanmuuttaja vaan äitelän tekopyhä suomalainen järjestelmä kaksoisstandardeineen ja "positiivisine" syrjintöineen. Jos menen lontoossa taksiin tiedän tasan satavarmasti, että kuski osaa ihan mihin vaan keksinkin pyytää. Ja kuskilla voi olla turbaani päässään tai luu nenäkoristeena. Ei mitään väliä.

Mun on mahdotonta uskoa, että hesalaiset maahanmuuttajataksit todella täyttävät samat vaatimukset kuin esim. 80-90-luvuilla vaadittiin. Silloin oli itsestään selvää, että kuski osaa pääkaupunkiseudun kuin taskunsa. Nyt on ihan järkyttävän taitamattomia maahanmuuttajakuskeja. Ei ole tarkoitus, että sähläämällä ja navia huonosti käyttäen päästään lopulta perille. Eikä tunneta edes kaikkein tutuimpia paikkoja ja nähtävyyksiä, jotka sentään käytännössä jokainen suomalainen ulkopaikkakuntalainenkin tuntee. Täytyy osata mennä jonnekin torniin ilman mitään naveja ja vielä paremmin - kuskin pitää osata antaa vinkkejä, jos ei tarkalleen tiedä minne pitäisi mennä. Mamun kanssa keskustelu kuitenkin on yleensä mahdotonta. Ei se ole taksi, jonka tarttee saada tarkka osoite ja sitten räpeltää se huonosti toimivaan ja väärän reitin antavaan naviin. Vaatimustaso entisen korkuiseksi ja tentti vaikeaksi ilman apuvälineitä, niin ei ole mitään ongelmaa eikä "rasismia". Suomalainen taksi on niin ruton kallis että tämä vaatimus on täytyttävä. Eikä sekään ole mikään ratkaisu, että mittari otetaan pois päältä sähläämisen ajan. Homman vaan yksinkertaisesti täytyy toimia, mennäänhän taksilla joskus esim synnyttämään.

Sama juttu kotouttamisen ja vastikkeettoman elättämisen kanssa - estävät tehokkaasti integroitumista ja aiheuttavat tarpeetonta skismaa homman kustantavan kantaväestön kanssa - eli sitä rasismia.

Otto Gustafsson

Käytännön vinkkinä; jos maksat taksin omalla rahalla ja et halua osallistua siihen, että kuljettaja etsii navigaattorista Kolmen Sepän patsaan sijaintia Helsingissä ja kysyy miten se kirjoitetaan kirjain kirjaimelta, opettele tilaamaan taksi ruotsiksi. Keskus ei yksinkertaisesti uskalla laittaa huonosti suomea osaavaa ummikkokuljettajaa, vaan laittaa varmasti ruotsia osaavan, koska kyseessä voi olla kieliaktiivi Ahvenanmaalta, joka vaatii palvelua ruotsiksi...

Jokainen suomenruotsalainen kuljettaja osaa taatusti myös suomea Helsingissä. Keskus ei laita sitä tietoa kuljettajalle, että taksi tilattiin ruotsin kielellä. (Kadun nimen voi hyvin sanoa suomeksi, ei tarvitse käyttää ruotsinkielistä nimeä.)

Tästä vähän mallia ääntämiseen, vaikka humoristinen pätkä onkin, niin tulee sille vuosia opiskellulle pakkoruotsillekin jotain käyttöä: https://www.youtube.com/watch?v=7Mg4GYkdaBY

PS. Firman rahoilla, jos yritykset vielä takseja maksavat, taas sillä millainen taksi sieltä oikein tulee ei ole väliä. Silloin ei ole niin nuukaa, vaikka kuljettaja ei heti tietäisikään missä on Mannerheimintie.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei siitä ole kauankaan kun Sirpa valitti että missi Sara Chafak ei ollut tarpeeksi suomalaisen näköinen. Siis ikään kuin missikisa olisi suomalaisuuskilpailu eikä mittelö sievimmän ja edustavimman neitosen esilletuomiseksi.

Taksikuskien ammattitaidon tason olettaminen etnisyyden perusteella on melko hupsua ennakkoluuloisuutta. Pistää miettimään kuinka hyvin näin pohtiva henkilö suoriutuu oikeudenmukaisuudesta.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Juttelin erään hyvinkääläisen taksinkuljettajan kanssa tästä asiasta. Hän kertoi, että juttu oli ollut päivän puheenaihe myös "tolpalla" kuskien kesken. Hän itse oli kauhuissaan tämänkaltaisesta matkustajien osoittamasta törkeydestä. Tilanne oli hänelle sillä lailla tuttu, että useammin kuin kerran hänen kyytiinsä istahtanut asiakas on todennut, että "hyvä, että on suomalainen kuski, niin kyytiin uskaltaa tulla". Jotkut ovat jopa kehua retostaneet, miten he ovat Helsingissä kieltäytyneet menemästä mustan miehen kyytiin.

Ehdotin taksinkuljettajien yhteistä kampanjaa tätä vastenmielistä ja todellakin puhtaan rasistista ilmiötä vastaan. Taksiliitto voisi sen ehkä tehdä.

Jani Virtanen

Härkösillä on kova usko tällaisiin Aarporaajat Mot Rasismen -kampanjoihin. Luuleeko joku ihan oikeasti, että niillä olisi mitään merkitystä muuhun kuin "hyvien" ihmisten oman tekopyhän egon pönkittämiseen. Jos taksiliitto haluaisi tehdä jotain niin suosittelisin kannanottoa taksikuskien osaamisen parantamiseen ja ylläpitämiseen.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Ensinnäkin kirjoitin ja kirjoitan omissa nimissäni tekstini ja kommenttini samoin kuin vaimonikin.

Ikäväksesi voin todeta, että juuri tuollaisilla maanläheisillä kampanjoilla on paras vaikutus havahduttmaaan ihmiset näihin asioihin. Hauku ihan vapaasti tekopyhäksi, minä teen omaa kansalaistyötäni rasismia vastaan.

Sitten kommenttisi asiapuoleen. Taksiliitto todellakin voisi pitää huolta siitä, että kaikkien kuljettajien osaaminen on sillä tasolla, että kaupunkien tärkeimmät maamerkit, hotellit, ravintolat sun muut osataan ilman osoitetietoja. Veikkaan, että alussa tämä on yhtä haastavaa Ylä-Savosta Helsinkiin muuttaneelle kuin maahanmuuttajallekin.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen

Myös kantasuomalaiset taksikuskit ovat valittaneet epäreilulta tuntuvasta toiminnasta, johon syyllistyvät vähemmistöt.

–Ihmettelin, miten eräs maahanmuuttajataustainen kuski ajaa niin hyvää tiliä, kunnes hoksasin, että musliminaiset hyväksyvät kuljettajaksi vain toisen muslimin, sanoi Helsingissä ajava taksikuski alkukesästä.

Mitä mieltä täällä on ihmiset musliminaisten Suomalaisiin kohdistuvasta, teidän mukaanne, rasismista?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ja tämä juttu meni sinulle ihan täydestä läpi?

Timo Myllys Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23

Ai että siitä tulee totta jos lainauksen lähteen esittelee vai mitä haluat sanoa? Tyyppi yleistää mutta nyt kerrotaan faktana että kaikki toimisivat näin. Se on juuri sitä stereotypian luomista.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen Vastaus kommenttiin #30

Esitin sinulle lähteen, se on lähde, ei se yritä mitään sanoa.

Samaten koko kohun aiheuttanut rasismi-korttia heilutellut musta taksinkuljettaja yleistää, mutta se kerrotaan faktana että suomalaiset toimii niin. Se on juuri sitä stereotypian luomista.

Miksi uskot automaattisesti maahanmuuttajataustaista ja epäilet automaattisesti suomalaista? Haiskahtaa rasismilta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #32

Olet nyt ihan hatusta vetänyt oletuksesi enkä ole vastuussa aivoituksistasi. Pystyt varmastikin parempaan.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen Vastaus kommenttiin #20

Eli siis uskot kaiken minkä maahanmuuttaja sanoo ja suhtaudut epäuskovasti, suorastaan halveksivan aggressiiviseen sävyyn siihen mitä kantasuomalainen sanoo.

Olet siis ennakkoluuloinen rasisti.

ps. aiemman lähde
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/226718-ku...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #24

Halusin vain tietää, uskotko itsekään että kaikki musliminaiset vaativat erityisesti muslimikuskin. Tiedän itse ettei se ole totta, joten kiinnostaa tietää pidätkö noin räikeää yleistysheittoa totena. Jos jollain kuskilla on kanta-asiakkaita, lienee hyvin tavallista.

Timo Myllys Vastaus kommenttiin #28

Mistä tiedät? Vai haluat uskoa etteivät musliminaiset (käytännössä somalit) harrasta rasistista valikointia taksien suhteen? Kommettisi vaikuttavat enemmän kuin naiivin ihmisen kommentilta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #33

Ihan omilla silmillä nähnyt. Riittää kun tekee havaintoja. Suurin osa ihmisistä käyttää taksia aika vähän ja heille lienee aivan totaalisen yhdentekevää kuka taksia ajaa. Jos on joku tuttu luottokuski tai muu toive, niin mikäs siinä. Minua ei kiinnosta yksittäisten ihmisten valinnat kun taksia harvoin pääsee oikein valikoimaan, mutta aika hyväuskoinen saa olla jos kuvittelee että musliminaiset tai somalit ovat kaikki samanlaisia. Miksi aina on niin vaikeaa käyttää sanaa"jotkut"?

Martti Laines

Parasta ennakkoluulojen ja 'rasismin' vastaista toimintaa taksialalla olisi asettaa ammattiajoluvan paikallistuntemuksen tutkintovaatimus riittävän korkealle tasolle. Kuten taksialalla on ennen ollutkin. Nyt sosiaalipoliittisista syistä ammattiajoluvan saanee jo kun osaa käyttää navia.

Silloin - kun homma toimii ja ammattitaitoinen palvelu pelaa - ei ole tarvetta suvaita, ymmärtää tai osoitella rasistiksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Rasismia ei itse asiassa ole se, että yhden huonon kokemuksen perusteella ajattelee, että kaikki kyseisen etnisen ryhmän edustajat ovat samanlaisia. Rasismia ei ole vielä sekään, että tuo ajatuksensa julki. Rasismia on vasta se, jos toimii tai ehdottaa jotain toimenpiteitä tekemänsä päätelmän perusteella. Itse asiassa tuota pitää vieläkin tarkentaa. Rasismia on vasta se, jos nuo toimenpiteet jollain tavalla syrjivät kyseistä etnistä ryhmää.

Asko-Seljavaara ei tuossa tekstissään ehdota mitään toimenpiteitä, ja päättääkin tekstinsä toteamalla, että hän ja tummaihoinen taksikuski erosivat ystävinä. Rasismia tuo teksti ei siis missään tapauksessa ole.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Rasismin määrittelyjä on yhtä monta kuin tutkijoitakin ja siitä kinastelu on usein hyödytöntä, mutta on aivan perusteltua sanoa, että jokin asenne, ajatus tai ennakkoluulo on rasistinen, vaikka se ei ainakaan välittömästi mihinkään toimintaan johtaisikaan. Esittämäsi määritelmän perusteella esimerkiksi lause "Kaikki neekerit ovat tyhmiä" ei olisi rasistinen.

Esimerkiksi Ihmisoikeusliiton Timo Makkonen on määritellyt käsitteen näin: ”Rasismia ovat – – sellaiset uskomukset ja toiminnot, jotka pohjautuvat ajatukseen ihmisryhmien perustavanlaatuisesta kulttuurisesta ja/tai biologisesta erilaisuudesta, ja jotka oikeuttavat ihmisryhmien negatiivisen kohtelun tällä perusteella.”

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei, esimerkkilauseesi ei ole minun mielestäni rasistinen. Tyhmä se kyllä on, mutta ei kaikki tyhmyys ole aina rasismia. Asia selventyy, jos sana neekerit korvataan vaikkapa sanalla punatukkaiset tai suomalais-ugrilaiset.

Se on tietysti totta, että rasismilla on monia määritelmiä, mutta minusta liian laajan määritelmän ongelma on se, että itse käsitteen merkitys laimenee. Kukapa meistä ei olisi joskus jonkun huonon kokemuksen jälkeen ajatellut, että "tuommoisia ne ryssät/jenkit/uskovaiset/ateistit/tms. ihmisryhmän jäsenet aina ovat". Monelta tuo ajatus lipsahtaa myös ääneen tai nettiin. Näin rasismin vakavuus tai pahuus lievenee, jos vähän jokainen joutuu tunnustamaan siihen syyllistyneensä. Minusta se on huono asia, koska pidän oikeaa eli ihan konkreettisiin syrjintätoimiin johtavaa rasismia varsin vakavana rikoksena.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #45

Ei rasismi ole rikos eikä sen pidäkään olla. Ajatuksista ja asenteista ei ole tapana länsimaisessa oikeuslaitoksessa rangaista ketään. Toki rasistiset teot taas voivat.

Tolkuttoman kapean rasismin määritelmän ongelma on taas se, että sen ulkopuolelle jäävät juuri ne keskeiset asenteet, arvot ja ennakkoluulot jotka johtavat (usein tiedostamatta) rasistiseen toimintaan. Kun me yksilöinä opitaan tunnistamaan ja analysoimaan omia noita jokaisessa olevia rasistisia ajatuksia vähenee myös niiden ulkoiset ilmenemiset. Oleellista on ymmärtää, ettei rasistinen ajatus tee kenestäkään rasistia. Rasistiksi ryhtyminen on valinta jossa päättää elää ja toimia noiden ihmisyyden pimeiden puolien kautta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #47

Määrittelemme siis rasismin aivan eri tavoin. Ehdotan seuraavaa: Rajataan rasismi tarkoittamaan tilanteita, missä joitakuita kohdellaan eri tavoin kuin muita syntyperän, ihon, uskonnon tai muun vastaavan perusteella, ja käytetään tämän artikkelin aiheen kaltaisista tilanteista termiä ennakkoluulo.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #58

Pikemminkin kyllä niin, että sinä määrittelet sen aika eri tavalla kuin se yleisesti käsitetään. Tähän sinulla toki on oikeus. Ehdotuksesi on sikäli kehno, että ennakkoluuloja on erilaisia: se, että suhtautuu ennakkoluuloisesti tofuun on aika erilainen tilanne kuin se että suhtautuu ennakkoluuloisesti esimerkiksi romaneja kohtaan. Ensin mainittu ei selkeästi ole rasistinen ennakkoluulo, jälkimmäinen on.

Esimerkiksi Oxford Dictionary määrittelee rasismin seuraavasti: "Prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one’s own race is superior"

Liebkindin klassinen määritelmä taas on: "rasismi koostuu sarjasta kuvitelmia, joiden mukaan tietty ihmisryhmä on toiseen ryhmään verrattuna moraali- sesti, älyllisesti ja kulttuurisesti ylivoimainen ja jonka ylivoimaiset omi- naisuudet periytyvät sukupolvelta toiselle"

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #59

OK, mutta ei tuo Asko-Seljavaaran kirjoitus kylläkään täsmää kumpaankaan noista rasismin määritelmistä, sillä hän ei missään kohtaa edes vihjannut, että joku ihmisryhmä olisi ylivertainen.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #64

Kyllähän se ajatus implisiittisesti on mukana. Jos johonkin ihmisryhmään kuuluvia taksikuskeja pitää välttää "vajavaisen ammattitaidon" nojalla niin silloin jonkin toisen ryhmä kuskit ovat ylivertaisia. Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä sentään ole.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #68

Ei ole rakettitiedettä, koska rakettitieteessä ei tehdä päätelmiä noin kevein perustein. Epäilys siitä, että jonkun ihmisryhmän edustajat ovat Helsingissä keskimääräistä huonompia taksikuskeja on vielä kaukana siitä, että julistaisi jonkun ihmisryhmän ylivertaisuutta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #59

No onpas määritelmiä. Jos siis olen joidenkin tehtyjen tutkimusten perusteella sitä mieltä, että aasialaiset ovat älykkäimpiä, kuvittelenko vai perustanko väitteeni faktoille? Olenko silloin rasisti?

On infantiili ajatus, että rodut olisivat tasavertaisia keskenään. Mustat ovat kykenevämpiä fyysiseen työhön, juoksevat nopeammin ja tanssivat paremmin. Eräät fyysiset mitat jätettäköön mainitsematta. Pidän taas luonnollisena, että suomalaiset ja eurooppalaiset ovat sopeutuneimpia meikäläisiin olosuhteisiin niin kulttuurisesti kuin geneettisestikin. Tämä koskee myös henkisiä taipumuksia, kuten älyä.

Samoin kypsymätön ajatus on, että edellä mainitut erot olisivat hyvä syy syrjintään, koska kyvyt vaihtelevat yksilöiden välillä.

Voimme tietenkin teeskennellä, että kaikki rodut ovat geneettisesti aivan samanlaisia. Poislukien sellaiset ilmiselvät asiat kuin ulkonäkö. Voimme kuvitella, että jokin tekijä (mitä minulle ei ole kerrottu) rajaa rotujen erilaisuuden vain ulkonäköön. Sama koskee kulttuurisia eroja. Poislukien näkyvät perinteet.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minulle on tärkeää, että taksinkuljettaja osaa viedä asiakkaan oikeaan osoitteeseen.
Asiakkaan tulee tietenkin pysytä antamaan oikea osoite. Tämän ei pitäisi olla vaikeaa.

Täällä Södertäljessä taksikuskit ovat enimmäkseen mamuja, jotka hoitavat työnsä hyvin (usein tietenkin navigaatorin avulla).

Tänä vuonna olen törmännyt joihinkin mamu taksikuskeihin, jotka eivät osaa hommaansa, vaan heitä on pitänyt opastaa perille. Tätä ei tietenkään voi hyväksyä. Onneksi ilmiö rajoittuu vain tiettyihin taksifirmoihin, joita voin välttää.

Koska Ruotsissa on voidaan taksikyydit hinnoitella vapaasti, täytyy osasta olla juoni, jos haluaa halvemman hinnan.

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiitos kirjoituksestasi, onneksi on järjen asialla olevia ihmisiä.

En voi käsittää, kuinka nykypäivänäkin voidaan syrjiä toista ihmistä pelkästään ulkonäön tai etnisen taustan perusteella, ja vielä tälläisessä maassa jossa on niin korkea koulutustaso.

Oletetaan, että taksikuskille määränpää on tuntematon, kuinka paljon auttaa kuljettajaa sekä itse asiakasta, jos ruvetaan vittumaisiksi ja vinoillaan kuljettajalle? Tietämättömyys voi johtua monesta eri syystä, eikä kansalaisuus tai ihonväri ole yksi niistä.

Noh, kun kerta Halla-ahoa äänestettiin viimeisemmissä EU-vaaleissa toiseksi eniten koko maaassa, se kertoo jo monen kansalaisen maalaisjärjen puuttumisesta. Ja miten tuollaista, suorastaan, idioottia voidaan äänestää kansanedustajaksi? Herätys Suomen kansa.

(Pahoittelut kielenkäyöstä)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Onkos seuraava päättelyketju rasistinen:

1) Puutteellinen kielitaito ja paikallistuntemuksen puute ei ole kiva asiakkaalle.

2) Ulkomaalaistaustaisen kuljettajan kohdalla on suurempi todennäköisyys törmätä kohdan 1 ongelmiin.

3) Kantasuomalaisen kohdalla vastaava on erittäin epätodennäköistä.

4) Näin ollen on mielekästä valita kantasuomalainen kuljettaja.

Taksiala on tiukasti säädeltyä, samalla rahalla saa valita auton ja kuljettajan joten miksi ottaa riskejä. Kuskille tarvitaan lupa joten asiakas olettaa, että kuljettajan kielitaito ja osaaminen riittää sujuvaan kyytiin. Jos näin ei ole, syyttävä sormi ei osoita ulkomaalaista vaan luvan myöntäjää.

Eli pidetäänpä ne lupakriteerit korkealla ja tehdään samalla palvelus niille osaaville ulkomaalaiskuljettajille. :>

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Paikallistuntemuksen puute? Harvoin ne Stadin taksikuskit mitään Stadin kundeja ovat. Murretta monet papattavat. Kaikkien pitää jostain aloittaa, mutta joka päivä oppii uutta. Kyse on kokemuksesta. Vain paljasjalkaiset helsinkiläiset ovat kenties heti alusta lähtien kotikaupunkinsa asiantuntijoita, mutta sekään ei ole mikään kiveen kirjoitettu asia.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Niin, taksikuskin tulee tuntea alue ja tietää yleisimmät paikat ilman osoitetietoakin. Tätähän koulutetaan ja testataan ihan taksinkuljettajan koulutuksen aikana.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #41

Mokia sattuu silti, ihan kaikille. Mitä tulee kielitaitoon, arvostan kyllä hyvää kielitaitoa kaikissa asioissa, mutta minulle ei ole mitenkään tärkeää että kuski osaa lausua Volter Kilpeä matkalla lentoasemalle.

Suomessa on kaikenkaikkiaan hienot taksikuskit. Kiitolllisia terveisiä vaan sinne taksitolpille, kiitosta he tuskin koskaan liikaa saavat raskaasta työstään.

Alexius Manfelt

Petra hyvä, olet oikeassa stadin kuskien suhteen, mutta pitää muistaa että keskustelu alkoi persu Mika Nikkon taksikyydistä. Tuo Nikko ei edes tiennyt mihin oli menossa. Olisi vaan kertonut kuskille selkeän osoitteen niin olisi päässyt varmaan perille, eikä vai noin suunnilleen.

Otto Gustafsson Vastaus kommenttiin #52

En ainakaan minä osaa sanoa ilman karttaa (ja nettiä) missä osoitteessa tarkalleen on Hotelli Kämp, jotta kuljettaja saa sen naputeltua navigaattoriin. Taksikuskin tuo pitää tietää tai sitten tekee aivan vääriä hommia.

Nykyään ollaan yltiösuvaitsevia, eikä kukaan uskalla sanoa päin naamaa sillä tavoin kuin taksitarkastaja olisi 1976 sanonut kuljettajalle, joka ei tiedä missä on M-klubi. Oli siellä minkälainen kuski tahansa ratin takana, niin perusasiat pitää vain tietää. Jos on aivan pihalla paikkakunnan pääkaduista, niin sietääkin saada kriittistä palautetta, josta ottaa opikseen.

Nykyään ei sanota mitään negatiivista siitä, ettei tiedä olevansa edes Helsingin keskustassa, koska henkilö voi pahastua (tai rasismi), eli homma menee vain entistä hullummaksi.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #63

Otto on oikeassa. Taksikuskeille opetetaan keskeiset kohteet, kuten hotellien sijainnit. On lisäksi varsin tyypillistä, etteivät asiakkaat tiedä määränpäänsä katuosoitetta kotiosoitteensa lisäksi. Palveluammatissa luonnollisesti kuljettaja palvelee asiakasta, eikä lähdetä siitä, että asiakas ryhtyy tietovisaleikkiin taksiin astuttuaan (ja jossa huonosti pärjättyään joutuu ulos).

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Ulkonäöllisesti kantasuomalaisesta poikkeava sen sijaan pelkistetään vain etnisen ryhmänsä edustajaksi ja tämän perusteella tehdään johtopäätöksiä koko ryhmän ominaisuuksista. Tässä on yksi rasismin perusmekanismeista."

Yleistäminen ja ennakkoluulot ovat pelastaneet ihmisrodun tähän päivään. Yhden havainnon perusteella tehty yleistäminen oli joskus ainoa mahdollisuus, kun muuta tietoa ei ollut. Vaarallisessa ympäristössä tämä varovaisuus oli hyödyllistä.

Mekanismi toimii tänäkin päivänä, koska ihmisille uskottavinta tietoa on oma tieto. Selvää on, että muiden luomaa lisätietoa ei tulisi kuitenkaan väheksyä, mutta jokaisella on rajallisesti aikaa ja energiaa perehtyä tarjolla olevaan tietoon.

Ulkonäkö ja siitä tehty päätelmä etnisestä alkuperästä ovat ihmiselle vinkki henkilön kulttuurisesta taustasta ja siten hänen tavoistaan ja taipumuksistaan. Aivan kuten nainen on usein varauksellinen tuntemattomien miesten keskuudessa.

Käyttäjän MaritaMarttio kuva
Marita Marttio

Turha osoitella ihonväriltään normisuomalaisesta poikkeavia taksikuskeja. Olen asunut yli kolmekymmentä vuotta kehä ykkösen sisäpuolella. Olen joutunut käyttämään taksia runsaasti työasioissa. Valtaosa kuskeista on ollut syntyperäisiä valkoihoisia suomalaisia. Noin yksi promille matkoilleni osuneista kuskeista on tiennyt missä kotikatuni on. Mieleeni on iskostunut toimintatapa, jossa edelleen ihan ensimmäiseksi neuvon kuskia mihin suuntaan pitää lähteä ajamaan, jotta pääsisin kotiovelle. Ja edellen valtaosa kuskeista on 'perussuomalaisia' valkoihoisia.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Semmoista se vaan on, yksittäisiä osoitteita taksikuskin toiminta-alueella on vaan liikaa kenenkään muistettavaksi. Pääsuunnat ja järkevimmät reittivalinnat tietysti pitää olla hallussa heti.

Yhteistyöhaluinen asiakas keskustelee hetken kuljettajan kanssa ennen lähtöä mm. osoitteesta ja muista haluistaan, ja saattaa kertoa missä kaupunginosassa ja missäpäin todellakin mainittu osoite sijaitsee, jotta varmasti ollaan puhumassa samasta kohteesta. Myös haluttu reittivalinta kannattaa kertoa jo tässä vaiheessa, niin ei siinäkään synny erimielisyyksiä turhaan.

Tällainen toiminta ennen liikkeellelähtöä olisi mainio tapa kummallekin, sekä kuljettajalle että asiakkaalle. Usein en edes laita mittaria päälle ennenkuin ollaan lähdetty, vaikka oikeammin olisi heti asettaa taksa kohdalleen, alkaen siitä hetkesä kun auto kuljettajineen on asiakkaan käytettävissä.

Sellaisen asiakkaan, joka jo ennen liikkeellelähtöä ehtii haukkumaan kuljettajan, saattaisin jättää etsimään parempaa.

Olavi Mansikka

Ite pidän oikeutenani valita taksin jonka kyytiin menen. Helsingissä on valitettavasti huonoja kokemuksia ulkomaalaisista kuskeista. Jos hesan keskustassa Itämainen kuski ajoi lähes 90 en taatusti ota riskiä että toiste joutuisin hänen kyytiin. Ilmeisesti tummaihoinen oli juuri maahantullut koska hän ei saanut selvää osoitteesta jota etsittiin. en sitten millään saanut sanottua niin selvästi että olisi ymmärtänyt. Venäläisen kanssa vakioreitillä jota kuljen mentiinkin ihan eri reittiä ja maksu reilu 15€ isompi kuin tavallisesti. Suomalaisten kanssa joskus ollut samaa kinaa reitistä nämä nyt sentään ovat uskoneet.

Lopputuloksena olen päätynyt pyrkimään aina tarvittaessa käyttämään suomalaista kuskia. odotan sitten tarpeeksi kauan että on vuorossa lähteä. jos se valinnan oikeus on rasismia niin menee monimutkaiseksi. silloinhan voitaisiin periaatteessa kysyynalaistaa äänestyskäyttäytyminen. Mikäli et maahanmuutajaa äänestä olet rasisti.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Asiakkaan oikeus pitää olla tutustua tavaraan, ja päättää ostos vasta sitten.
Taksinkuljettajan kanssa kannattaa oikeasti hetki jutella ennen lähtöä. Voihan tuota sitten pyytää ajamaan rivakammin, jos on niin kiire ettei tasainen kyyti kelpaa.

Minä ainakaan en haluaisi olla pakotettu nousemaan sellaiseen kyytiin, jossa edes yhteinen kieli ei onnistu. No ulkomaillakin pyrin valitsemaan edes jotakin ymmärtävän kuljettajan.

Mielenkiintoiseksi tulee tilanteen tekemään ns. KELA-kyytien pakkojako, jossa vanhat asiakassuhteet ja tutut kuljettajat on hylättävä, ja kaikki kuljettajat hyväksyttävä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Maksava asiakas saa toki valita taksinsa (takikuski sen sijaan eisaa valita asiakkaita), mutta jos sen tekee jonkun ihonvärin tai etnisen statuksen vuoksi, niin silloin tekee päätöksen rasistisella perusteella.

Jos palvelu ei miellytä niin laita palautetta taksiyhtiölle.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

"Sirpa Asko-Seljavaaran rasistinen ennakkokäsitys ei tee Sirpa Asko-Seljavaarasta rasistia vaan vain ihan tavallisen ihmisen. Sirpa ei vain ymmärrä mitä rasismi on."

Tätä en ymmärtänyt. Minusta rasistiset ennakkoluulot tai ainakin niiden lausuminen julkisesti kyllä tekevät ihmisestä rasistin. Ellei, niin mikä sitten tekee?

Ennakkoluuloja on toki meillä kaikilla, mutta jotkut meistä "ihan tavallisisista ihmisistä" osaavat suhtautua niihin kriittisemmin kuin toiset.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Mä ymmärtäisin rasistin henkilöksi, joka tietoisesti ja systemaattisesti on valinnut rasistisen maailmankatsomuksen ja tunnustautuu itse rasistiksi. Esimerkiksi henkilö, joka toimii white power- tai uusnatsijärjestöissä tai KKK:ssa. Rasisti-leiman lätkimisellä pääsääntöisesti hyvää tarkoittaviin ihmisiin ei saavuteta mitään rakentavaa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Asko-Seljavaara on kyllä semi säännöllisesti jakanut tälläisiä päivityksiä facebookissa. En näe niissä ainakaan minkäänlaista hyvää tarkoitusta.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

Rasismi sanaa käytetään nykyään niin paljon, jotta oksettaa! Tietyt tahot suomessa on pilannut koko sanan liikakäytöllä ja ajojahdilla valkoihoista miestä kohtaan! Moniko teistä on ikinä kohdannut RASISMIA isolla ÄRRÄllä?

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Ööh, mitä se sitten on?

Ei vaadi Sherlock Holmesin analyyttisiä kykyjä päätellä miksi sinä et välttämättä kovin usein ole kohdannut rasismia sen eri muodoissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä olisi olemassa.

Valkoisiin miehiin kohdistuva ajojahti on kyllä mielenkiintoinen ajatus. Enpä ole valkoisena miehenä tuollaista kyllä huomannut.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

Rasismia lievässä muodossaan ilmenee päivittäin puolin ja toisin, mutta suurin ongelma syntyy väitetyn rasismin käyttämisenä lyömäaseena politiikassa ja päivittäisessä kanssakäymisessä. Useampi ulkomaalainen ystäväni on nauranut suomalaisten lapatossumaiselle selkärangattomuudelle heidän vetäessään rasismikortin esiin.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #92

"mutta suurin ongelma syntyy väitetyn rasismin käyttämisenä lyömäaseena politiikassa ja päivittäisessä kanssakäymisessä"

Hmm, ok. Miten tämä ongelma näyttäytyy käytännössä?

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #93

Eräs tuttuni nuorena raskalina pääsi vartijoiden kanssa tekemisiin kauppakeskuksessa, johon hän vastasi kovasti rasistiksi syytellen. Kauppias tästä säikähtäneenä sovitteli asiaa ja tarjosi 500mk korvauksia ,jotta asia jäisi sikseen ja meteli loppuisi. Tuttu käveli lopulta ulos 500 ja suklaapatukan verran rikkaampana. Rasistiksi leimaantumisen pelko on meissä suomalaisissa turhan suuri!

Käyttäjän TeemuLinkoaho kuva
Teemu Linkoaho

Muutama pointti toistuviin ihmettelyihin ja väitteisiin näille jouninordmaneille ja mikkokangasojille, on ihan pakko ;)

Taksissa ei tarvitse olla huolissaan omasta turvallisuudesta sen enempää, kuin muuallakaan vaikka sitä ajaisi papualainen ihmissyöjä. Takseissa on turvakamera, jota ei vosikkakuski voi mitenkään pysäyttää eikä kuvaamiseen myöskään vaikuttaa. Vaikka rasistien mielestä näissä kommenteissa se hottentotti on ammattitaidoltaan vajaa, ei se kuitenkaan ole niin tyhmä tai tyhmempi kuin valkonaama, että yrittäisi käyttäytyä sopimattomasti tai ahdistella asiakasta, naista tai miestä kameran kuvatessa ja kiinnijäämisen riskin ollessa 100% kunhan asiakas ei jätä tapahtumaa sikseen. Loppuu nimittäin ajot aika äkkiä.

Sama koskee myös näitä ikuisia urbaanilegendoja ylimääräisistä mutkista matkassa. Ensinnäkin tällaista epäillessä ajomatka ja -aika on tallentunut, myös lähtöpaikka ja kohde, joten riitatilanteessa asiaa on helppo tutkia ihan subjektiivisesti datan perusteella. Jos kuski joutuu osoitetta etsimään, vaikka navigaattori reitin kertoo, voi pyytää ja ammattitaitoinen ja -henkinen vosikkakuski laittaa ihan pyytämättä "mittarin kiinni", se H-taksa, joka täällä jo mainittiin, taksamittari siis laitetaan HOLD-tilaan.

Taksille myös pitää - ja on asiallista - ilmoittaa katuosoite jonkinlaisen maamerkin sijaan, kaikki rengit, ja isännätkään, eivät ole yhtä kultturellejä tietääkseen kaikki Stadin monumentit. Myöskään GPS-navigaattori ei niitä tunne.

Myös taksikeskus vaatii katuosoitteen varmistaakseen tilatun vosikan päätymisen sinne, mihin se on tilattu. Ihan siksi, että se vähentää turhaa ajoa ja jullikoita kaikkitietävän taksintilaajan umpimielisyyden, kärsimättömyyden ja ns. hyvien tapojen puutteen takia. Toki joskus kiire tekee varkaan.

Rasismia mielipiteissään täällä vähättelevät voisivat myös muistaa, että junantuoma (toukohousu) ei opi paikallistuntemusta siellä taksikurssilla yhtään sen enempää kuin lentokoneen tuoma erivärinen. Molempia löytyy vosikan puikoista siitä yksinkertaisesta syystä, että halukkaita stadilaisia ei vain ole tarpeeksi. Ja molemmat oppivat paikat ja reitit ajan myötä. Jotkut yksilöt toki nopeammin ja toiset hitaammin, täysin riipumatta ihonväristä tai uskonnosta, enemmänkin yksilöllisistä kyvyistä ja taidoista.

Eihän tämä mitään rakettitiedettä ole.

Koska en jaksa enää kirjoittaa, lainaus:

"Taksinkuljettajan täytyy suorittaa taksinkuljettajakurssi. Kurssin voi suorittaa esimerkiksi Helsingin Taksiautoilijat ry:n Taksiopistossa Metsälässä tai Taksikoulussa Vallilassa. Koulutukseen kuuluu taksinkuljettajan ammattipätevyyskurssi ja -koe sekä Helsingin paikallistuntemuskurssi ja -koe. Päiväopintoina koko kurssi kestää kaksi viikkoa, iltaopintoina noin kuukauden."

"Helsingin Taksi-Data Oy:n (HTD) hallitus on päättänyt, että HTD:n ID- eli kuljettajakortin myöntämisen vaatimuksena on Suomen kansalaisuus tai sen saavuttamiseksi tarvittavan yleisen kielitutkinnon vaatimustason 3 (B 1.2) suorittaminen. Myös mittari- ja datakoulutus on oltava hyväksytysti suoritettuna. Oppilaat ovat velvollisia tarvittaessa osoittamaan kielitaitonsa sekä taksilaitteiden hallinnan."

Mikäli tämä kurssi- ja lupajärjestelmä tuottaa näitä missien suomalaisuudestakin avautuneen kaupunginvaltuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran ja avoimesti rasistisen ja epähumaanin persukansanedustaja Mika Niikon mukaan "ammattitaidoltaan vajaita" ja kielitaidottomia vosikkakuskeja jotka kommentien mukaan ovat lisäksi turvallisuusriski ja uhka naisille, kannattaisi jättää asenteellinen itkeminen vähemmälle ja pyrkiä politiikan keinoin vaikuttamaan siihen, että nykyinen järjestelmä korjataan.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Veli Teemu todistaa väkevästi!

Toimituksen poiminnat