Joonas Lyytinen Liikettä Helsinkiin!

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole kansainvälisen adoption este.

Lakivaliokunnan torpattua kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista on keskustelu aiheesta taas ryöpsähtänyt käyntiin. Helsingin Sanomissa keskustalainen kansanedustaja Arto Pirttilahti perusteli vastustustaan sillä, että:

"adoptio-oikeuden salliminen homoille estäisi adoption ulkomailta myös heteroille, koska eräät maat ovat kieltäytyneet antamasta lapsia, jos Suomi hyväksyy tämän aloitteen."

Arto on toki oikeutettu mielipiteenseensä - vaikka mikään empiirinen todiste ei kylläkään tue tätä väitettä.

Adoptio-oikeuden ulottaminen samaa sukupuolta oleviin pareihin on tärkeä periaatteellinen, mutta käytännön vaikutuksilta varsin vähäinen lainmuutos. Ulkomaiset adoptionpalveluntarjoajat eivät ainakaan toistaiseksi, joitain eteläafrikkalaisia valtiollisia toimijoita lukuunottamatta, sijoita adoptiolapsia samaa sukupuolta oleville pareille.  Toisaalta kotimaanadoptioon tulevien lasten määrä on suhteellisen pieni. Tästä johtuen käytännössä samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät juurikaan kilpailisi heteropariskuntien kanssa rajallisesta määrästä adoptioon tulevia lapsia.

Image

Samaa sukupuolta olevien parien on ollut mahdollista adoptoida Ruotsissa vuodesta 2003 eikä toistaiseksi yksikään ruotsalainen samaa sukupuolta oleva pariskunta ole adoptoinut lasta ulkomailta. Lainmuutoksen vaikutus kansainvälisiin adoptioihin on ollut muutenkin olematon: vuonna 2012 Ruotsissa adoptoitiin ulkomailta 5,12 lasta / 100 000 asukasta kun Suomessa sama suhdeluku oli vain 3,96. Suhteellisesti suurimpia adoptiolasten vastaanottajamaita maailmassa ovatkin Ruotsi, Norja ja Espanja, joissa kaikissa niin perheen sisäinen kuin vierasadoptiokin ovat sallittuja samaa sukupuolta oleville pareille.

Suomen kansainvälisen adoption kohdemaista ainoastaan Venäjän federaatio on reagoinut kielteisesti tasa-arvoisia avioliittolakeja säätäneisiin maihin. Ilmeisesti tällä hetkellä ainoa maa maailmassa, joka täyttää Venäjän federaation tiukat kriteerit on Italia. Vuonna 2013 Venäjältä tuli Suomeen 15 lasta kansanvälisen adoption kautta, mikä on noin 10 % kansainvälisesti adoptoitujen lasten kokonaismäärästä. Venäjältä adoptoitujen lasten määrä on muutenkin ollut jo vuosia laskussa johtuen Venäjän pyrkimyksestä tehostaa kotimaanadoptiota.

Homojen ja lapsettomien asettaminen vastakkain on ihan näppärä strategia tasa-arvoista avioliittolakia vastustaville, mutta Arton on syytä keksiä jokin uusi peruste kansalaisaloitteen vastustamiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Suhteellisesti suurimpia adoptiolasten vastaanottajamaita maailmassa ovatkin Ruotsi, Norja ja Espanja, joissa kaikissa niin perheen sisäinen kuin vierasadoptiokin ovat sallittuja samaa sukupuolta oleville pareille."

Hienoa, että kirjoittaja on tuonut faktaa pöytään.

Kiitos!

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"adoptio-oikeuden salliminen homoille estäisi adoption ulkomailta myös heteroille, koska eräät maat ovat kieltäytyneet antamasta lapsia, jos Suomi hyväksyy tämän aloitteen."

No, juuri tuohon väittämään en ota kantaa. Mutta esim. Turkin viranomaisten väitetään lehtitietojen mukaan ottaneen tarkempaan syyniin homoparien adoptio-oikeuden Turkista.

Turkey: Children fostered by European gay couples will be retrieved

A campaign has been launched by the Turkish Government to retrieve Turkish children fostered by Christian families in Europe – starting with children fostered by gay and lesbian couples.

http://www.pinknews.co.uk/2013/02/18/turkey-childr...

Report: Turkey Wants to Take Back Turkish Children Adopted by Foreign Christian or Gay Couples

http://www.theblaze.com/stories/2013/02/20/report-...

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Suomeen ei ole tullut adoptiolapsia Turkista ja muutenkin kansainväliset adoptioit sieltä ovat harvinaisia. Ei vaikuta asiaan.

"Adoptions from Turkey by foreign nationals are rare. Turkey gives priority to Turkish residents. Children available for intercountry adoption are generally older and special needs children. Prospective adoptive parents, including Turkish-U.S. citizen dual nationals, Turkish relatives in the United States, and U.S. citizens living in Turkey, should contact Turkey’s Adoption Authority, listed below, for applicable laws and procedures. "

http://adoption.state.gov/country_information/coun...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Venäjän mielipide on tärkeä ja siksi Pirttilahti on oikeassa.

Alexius Manfelt

Jarmo hyvä, uskon että Joona on aiheen parhaita asiantuntijoita maassamme. Hän on perehtynyt todella syvällisesti adoptiokysymyksiin ja ei tulisi pieneen mieleenikään asettaa hänen asiantuntemustaan kyseenalaiseksi.

Toimituksen poiminnat