Joonas Lyytinen Liikettä Helsinkiin!

Homma hanskassa - edelleen Etelä-Afrikasta

Edellinen blogini tuli huomioitua Hommaforumilla ja päätin osallistua keskusteluun kirjoittamalla seuraavanlaisen viestin. Teksti sisältää jotain lainattuja kohtia Wikipediasta, mutta kohdat ovat sellaisia, jotka olen itse kirjoittanut, joten tekijänoikeuksia ei ole rikottu.

Pitäähän sitä osallistua kun näin kauniisti pyydetään. Pahoittelen, että vastaus tulee näin myöhään mutta vihreänä poliitikkona on ollut kiirettä Suomen islamisoimisessa ja muissa hyyssärikiireissa  ;)

Minä siis olen tuo edellä mainitun blogin kirjoittaja. Ihan ensimmäisenä haluan korostaa, ettei tarkoitukseni ole ollut väittää, että Hommaan kirjoittavat ihmiset olisivat rasisteja. Itseasiassa, olen sitä mieltä, että keskustelu siitä, kuka on rasisti on harvinaisen epärakentavaa ja hyödytöntä, pikemminkin pitäisi keskittyä siihen, että keskusteltaisiin siitä mikä on rasismia.

Se mikä minua tässä keskustelussa häiritsi ja jopa huolestutti oli se, että kenenkään muun haastamatta tai kritisoimatta lukuisat keskustelijat esittivät jumalan totuutena lähtökohtaisesti hyvin rodullisia selityksiä Etelä-Afrikan tilanteeseen ja ongelmiin. Yritän tässä lyhyesti esitellä muutamia ketjussa esitettyjä väittämiä ja vastata niihin sen näkemyksen pohjalta, joka minulle on Etelä-Afrikan politiikkaan ja historiaan perehtymisen myötä on kehittynyt.

"Etelä-Afrikassa on menossa valkoisten kansanmurha ja valkoinen väestö pakenee maasta vainon vuoksi"

No ei ole menossa, eikä pakene. Etelä-Afrikassa on toki paljon väkivaltaista rikollisuutta ja maan murhatilastot ovat yksi maailman pahimmista. Paljon julkisuutta saaneista maatilahyökkäyksiä on tutkittu paljon. Maan poliisiviranomaisten tekemässä selvityksessä vuodelta 2001 todetiin, ettei hyökkäysten taustalla ollut poliittista (tai muutakaan) organisaatioita ja ettei niiden takana ollut poliittista motiivia. Lisäksi iso osa uhreista (38,4 %) oli muita kuin valkoisia afrikaanereita. Selvityksen mukaan mukaan tyypillinen maatilahyökkäyksen tekijä oli musta työtön nuori, joka oli lähtöisin kaupunkialueelta. Human Rights Watchin vuonna 2001 julkaiseman raportin mukaan väkivalta maatilallisia kohtaan on suurimmalta osalta välineellistä ja sen tavoitteena on aseiden, rahan ja ajoneuvojen varastaminen. Syrjässä ja etäällä toisistaan olevat maatilat ovat rikollisille helppoja kohteita. Rikollisuus ei raportin mukaan ole yleisempää maaseuduilla kuin kaupungeissa. HRW:n mukaan valkoisten maatilallisten ja näiden palkkaamien turvallisuuspalveluiden väkivalta maatilojen työntekijöitä ja muita niiden alueella asuvia mustia kohtaan on myös mittava ongelma.

Etelä-Afrikasta on vuoden 1994 vaalien jälkeen muuttanut pois paljon valkoista väestöä. Muuton taustalla olevat tekijät liittyvät kuitenkin lähinnä maan rikollistilanteeseen ja ennen kaikkea valkoisen väestön parempiin ansaintamahdollisuuksiin rikkaissa teollisuusmaissa kuin mihinkään poliittiseen pakolaisuuteen. Suurin osa pois muuttaneesta valkoisesta väestöstä on ollut englanninkielisiä, joilla on Etelä-Afrikan ja Ison-Britannian kaksoiskansalaisuus. Eikä viimeisen reilun vuosikymmenen muuttoaalto ole mitenkään ainutlaatuinen, samanlaisia tapahtui myös apartheid-hallinnon aikana muun muassa 1970-luvun puolessavälissä ja 80-luvulla.

Ja lopuksi, väkivaltarikollisuus ei ole Etelä-Afrikassa paheneva ongelma, vaan tilastot ovat ovat muuttumassa parempaan suuntaan. Nykyisin tilastojen mukaan Etelä-Afrikassa tapahtuu vähemmän murhia kuin 1970-luvulla apartheid-hallinnon aikana.

"Valkoiset eteläafrikkalaiset loivat maan vaurauden ja nyt maa on on luisumassa takaisin köyhyyteen, koska mustat heimoihmiset eivät osaa."

Etelä-Afrikan Afrikan mittakaavassa mittavan vaurauden takana on maan luonnonrikkaudet: 1800-luvun puolessa välissä löydetyt timantit ja 1800-luvun lopulla Witwatersrandista löydetty kulta. Näiden resurssien vuoksi Etelä-Afrikkaan on tehty ulkomaisia investointeja enemmän kuin koko muuhun Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan yhteensä. Kaivannaisteollisuuden luomia pääomia on sittemmin investoitu myös muuhun teollisuuteen ja infrastruktuuriin.

Kaivannaisteollisuuden syntyminen ei varsinaisesti alun perin vaurastuttanut varsinkaan maan afrikaaneriväestöä vaan päin vastoin, teollistumisen ja kaupungistumisen seurauksena maahan syntyi merkittävä köyhien afrikaanerien väestönosa, joka ei pystynyt kilpailemaan kielitaitoisten ja koulutettujen muualta tulleiden siirtolaisten kanssa. Vuonna 1948 valtaan noussut (afrikaanerien) Kansallispuolueen yksi keskeisimmistä poliittisista tavoitteista olikin nimen omaan afrikaanerien taloudellisen aseman parantaminen. Tämä tehtiin hyvin suoraviivaisesti maan afrikkalaisten väestön kustannuksella: paremmat työpaikat ja koulutusta vaatineet tehtävät yksinkertaisesti varattiin lailla maan valkoiselle väestölle ja valtion virastojen ja laitosten palkkauksessa suosittiin räikesti nimen omaan afrikaanereita muiden väestöryhmien kustannuksella. Suur-apartheid järjestelmänä takasi halvan mustan työvoiman saatavuuden kaivoksiin, koska afrikkalaisväestö pakkosiirrettiin elinkelvottomiin bandustaneihin, jolloin ainoaksi elannon hankkimisen ratkaisuksi jäi siirtotyöläisyys kaivosteollisuudessa. Mustien järjestäytyminen ammattiyhdistyksiin oli pitkään lailla kiellettyä. Toisin sanoen, apartheid-järjestelmä oli keskeisiltä osin makroekonominen kokeilu, jonka avulla halvan mustan työvoiman tuottama lisäarvo kanavoitiin maan valkoisen väestön vauraudeksi.Esimerkiksi, vuosien 1911-1971 välisenä aikana maan valkoisten kaivostyöläisten ostovoima kaksinkertaistui samalla kuin mustien työläisten ostovoima pieneni.  Ei ihme, että valkoisen väestön taloudellinen asema parani huomattavasti.

Keskeisessä asemassa tässä kehityksessä oli myös maan koulutuspolitiikka.  Valkoisen Etelä-Afrikan koulut olivat länsimaista tasoa ja koulutus niissä oli ilmaista ja pakollista. Mustien kouluista 30 %:ssa ei ollut sähköä, 25 %:sta puuttui vesijohto ja vain puolessa oli viemäröinti. Kolmasosa mustien koulujen opettajista oli epäpäteviä. Mustille, intialaisille ja värillisille koulutus myös maksoi eikä se ollut pakollista. Kun puoli vuosisataa on tietoisesti koulutettu yhtä kansanryhmää ja tarkoituksellisesti jätetty maan valtaväestö kouluttamatta ei ole yllättävää, että koulutus ja varallisuus on epätasaisesti jakautunutta.

"Etelä-Afrikka olisi pitänyt jakaa mustien ja valkoisten erillisiin valtioihin"

Tämä oli lähtökohtaisesti afrikaanerinationalistien luoman suur-apartheidin keskeisin ajatus. Tämä on siis käytännössä se sama ajatus, josta de Klerkin hallinto 90-luopui sen täydellisen epäonnistumisen vuoksi. Volkstaat-hankkeessa useita erittäin suuria ongelmia, joista ihan ensimmäinen on se, etteivät valkoiset ole enemmistönä missään Etelä-Afrikan provinssissa puhumattakaan siitä, että ajatus, että alle 10 % väestöstä varattaisiin Etelä-Afrikan alueesta noin puolet tuntuu kovin epäoikeudenmukaiselta ajatukselta.

Kun blogissakin kirjoitin:

"..ongelman ytimessä ei kuitenkaan varsinaisesti ole tahallinen rasismi vaan se, ettei ymmärretä rasismin historiallista olemusta. Harvoin tämä on niin ilmiselvää, kuin tilanteessa, jossa apartheidin jälkeisen Etelä-Afrikan ongelmiin tarjotaan ratkaisuksi apartheidia. Että terkkuja vain nimimerkki “kriittinen_ajattelija”."

tarkoitin juuri tätä. Rodullistavat selitykset Etelä-Afrikan haasteisiin pohjautuvat ymmärtämättömyyteen rasismin, tässä tapauksessa apartheid-järjestelmän, historiallisesta kontekstista.  Kun yli sadan vuoden ajan hallinnon keskeinen politiikka on perustunut pienen vähemmistön taloudellisten, kulttuuristen ja poliittisten (etu)oikeuksien puolustamiseen maan valtaväestön kustannuksella, on jotenkin irvokasta, että Soweton slummeja perustellaan maan valtaväestön kulttuurilla tai rotuluonteella.

Etelä-Afrikka on kehitysmaa, jolla on valtavat haasteet ennen kaikkea taloudellisen hyvinvoinnin tasaisemman jakautumisen edistämisessä ja apartheid-järjestelmän aiheuttamien sosiaalisten, taloudellisten ja yhteisöllisten tuhojen korjaamisessa. Siksi minusta on jotenkin erityisen hätkähdyttävää, että 2010-luvun Suomessa maan tilannetta edelleen esimerkiksi täällä analysoidaan lähes identtisin sanankääntein kuin Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän luoneet pääministerit Johannes Gerhardus Strijdom ja Henrik Verwoerd.

Lähteitä:

  • Alan Hirsch: ”1. The economic legacy of apartheid”, Season of Hope - Economic Reform under Mandela and Mbeki.
  • Clark, Nancy L. & Worger, William H.: Seminar Studies in History: South Africa - The Rise and Fall of Apartheid

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Antti Jokinen

Ainakin tuttavieni mukaan, pinnanalla on kuohuntaa ollut jo jonkin aikaa. Odotetaan nyt vuosi tai kaksi, kun Mandelan auktoriteetti on hiukan maantunut poismenon johdosta. Etelä-afrikan tilannetta ei voi millään mittareilla pitää hyväna ja pelkään pahoin, että siellä on Zimbabven tie edessä.

"Ja lopuksi, väkivaltarikollisuus ei ole Etelä-Afrikassa paheneva ongelma, vaan tilastot ovat ovat muuttumassa parempaan suuntaan. Nykyisin tilastojen mukaan Etelä-Afrikassa tapahtuu vähemmän murhia kuin 1970-luvulla apartheid-hallinnon aikana."

Niin tuohon varmaan on vaikuttanut se, ettei ANC ole enään murhannut ja kiduttanut kuoliaaksi ihmisiä.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

"Etelä-afrikan tilannetta ei voi millään mittareilla pitää hyväna ja pelkään pahoin, että siellä on Zimbabven tie edessä."

Ennustaminen on vaikeaa ja erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Tällaisen väitteen tueksi on kuitenkin aika vaikea löytää minkäänlaista faktista tukea.

ANC ei ole ongelmaton poliittinen liike, mutta on pakko kysyä: milloin ANC on murhannut ja kiduttanut ja keitä?

Esittämäsi syytös on aika vakava, enkä tiedä mitään lähdettä, joka tukisi sitä. Esimerkiksi Etelä-Afrikan Totuuskomission raportin mukaan Etelä-Afrikan konfliktin osapuolista "ainoastaan ANC oli sitoutunut noudattamaan Geneven sopimusta ja pääsääntöisesti toteutti aseellista vastarintaa kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön mukaisesti".
http://www.info.gov.za/otherdocs/2003/trc/5_3.pdf

Antti Jokinen

Koska muutenkin käytät wikipediaa niin:

http://en.wikipedia.org/wiki/African_National_Cong...

"During apartheid there was violence between the ANC and the Inkatha Freedom Party. For example between 1985 and 1989, 5,000 civilians were killed in fighting between the two parties.[5] Massacres by each of the other's supporters included the Shell House massacre and the Boipatong massacre."

" Umkhonto we Sizwe (or MK), translated "Spear of the Nation", was the military wing of the ANC. Partly in response to the Sharpeville massacre of 1960, individual members of the ANC found it necessary to consider violence to combat what passive protest had failed to quell. There was a significant portion of the ANC who therefore turned to violence to achieve their goals. A significant portion of ANC leadership agreed that this violence was needed to combat increasing backlash from the government. Some ANC members were upset by the actions of the MK, and refused to accept violence as necessary for the ending of apartheid, but these individuals became a minority as the militant leaders such as Nelson Mandela gained significant popularity. Many consider their actions to be criminal, but the MK deemed the means justified by the end goal of ending apartheid. The MK committed terrorist acts to achieve their aims, and MK was responsible for the deaths of both civilians and members of the military. Acts of terrorism committed by the MK include the Church Street bombing and the Magoo's Bar bombing. In co-operation with the South African Communist Party, MK was founded in 1961.[7]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Necklacing

Ja löytyy netistä paljon muutakin.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #3

ANC:n ja Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon salaa varustaman ja tukeman IFP:n välinen konflikti kuului elimellisesti apartheidin vastaiseen taisteluun ja liittyi 80-luvun tapahtumiin eikä se vaikuttanut viitaamaani 1970-luvun murhatilastoihin. Lisäksi on hyvä huomata, että molemmat tapahtumat joihin viittasit (Shell housen ja Boipatongin joukkomurhat) olivat tilanteita, jossa IFP:n kannattajat murhasivat ANC:n kannattajia ja siksi niihin vetoaminen silloin kun tarkoituksena on todistaa ANC:n kiduttaneen ja murhanneen väkeä on vähintäänkin kyseenalaista.

Ja kyllä, Umkhonto we Sizwe oli aseellinen vastarintajärjestö ja se osallistui apartheidin vastaiseen taisteluun yhtenä osapuolena maan hallituksen ja IFP:n lisäksi.

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #5

Lueppas nyt uudestaan vaikka tuo toinen lainaukseni.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #6

Lueppas nyt ensin tämä raportti, erityisesti kohta:

"The Commission noted that, of the three main parties to the conflict, only the ANC committed itself to observing the tenets of the Geneva Protocols and, in the main , conducting the armed struggle in accordance with international humanitarian law. This report acknowledges the commitment of the ANC to upholding the Geneva Protocols as well as its comparative restraint in conducting the armed struggle – at least in terms of the manner in which it identified its targets and its leadership’s decision to instruct its cadres to abandon the land - mine campaign when it became clear that it was resulting in the deaths and injuries of innocent civilians."

http://www.info.gov.za/otherdocs/2003/trc/5_3.pdf

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #10

Etelä-afrikan hallituksen raportointia. Kysymys nyt on afrikasta, kun edes Suomen hallituksen tekemisiin, selittelyihin ja puolitotuuksiin ei ole uskomista niin miten luulet asioiden olevan Afrikassa?

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen Vastaus kommenttiin #12

Tämähän on näppärä strategia: kaikki oman ennakkokäsityksen vastainen data voidaan ohittaa vain julistamalla se "epäluotettavaksi". Etelä-Afrikan totuuskomissiota pidetään yleisesti erittäin onnistuneena ja tasapuolisena instituutiona. Totuuskomission loppuraportti sai aikoinaan ANC:nkin repimään pahemman kerran pelihousunsa, koska siellä myös sen toimintaa arvosteltiin monin tavoin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Onhan se nyt yllättävää että ANC:n kontrollissa oleva poliisi ei löydä poliittista kytkentää ANC:n linjaa avittavan rikollisuuden taustalta. Eihän suomessakaan ole korruptiota..

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Human Rights Watch tuskin on ANC:n kontrollissa:

"Since the early 1990s, there has been a marked increase in assaults and murders of the owners and managers of commercial farms and their families, disproportionate to general crime trends in South Africa. Several hundred white farmers have been murdered, mostly by strangers to their property. In the context of government-endorsed land invasions in neighboring Zimbabwe, some white farm owners have perceived this escalation in violent crime to be part of an organized conspiracy to drive them from the land, perhaps masterminded by elements within the government. The term "farm attacks," used by farm owners, police, and others to describe these crimes, has tended to reinforce this interpretation, by suggesting a terrorist or military purpose. Yet the available research shows that most crime against white farmers is criminally motivated, the perpetrators seeking firearms, money, or vehicles, and that the violence used is instrumental to these purposes. Farms, remote and scattered, are seen as easy targets. In a small number of cases, the motive may be revenge for eviction or past ill-treatment."

Antti Jokinen

Onhan noita kaikenmaailman Watcheja.

Tällainenkin löytyy:

http://www.genocidewatch.org/southafrica.html

Mutta hienoa, että sinusta siellä on homma hanskassa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

HRW siteeraa saatavilla olevaa tutkimusaineistoa, joka luultavammin on etelä-afrikan poliisin tilastoja... Hyökkäyksiä tuskin on koordinoitu,mutta ei niitä myöskään juuri tutkita.

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

Kesällä keskustelin kuuden Eteläafrikasta tulleen valkoihoisen kanssa Altonan Platz der Republikilla. Heillä oli muassaan melkoisesti afrikkalaista kulttuuriperintöä, joka ei millään tapaa liittynyt rotuun. Merirosvomiekoista muotia brändäävä Sansibar oli heistä hyvä vaihtoehto, myös mieluisin lomanviettokohde. Kehonrakennus oli huomattavasti urheilumenestystä kehittyneempää. Kulttuuriset kuilut olivat hyvin suuria.

Hyvin suurien kulttuuristen kuilujen tunnustaminen on välttämätöntä. Tarvitaan loputonta keskustelua ilman ratkaisujen mahdollisuuksia.

Eteläafrikassa originaalien keskinäisiä rodullisia eroja on spesifioitu kielellistä hajontaa luomalla kuin hindujen kasteja.

Hannu Töyri

On täysin kohtuullista pelätä Zimbabven tien mahdollisuutta. Valkoiset ovat hoitaneet ja hoitavat edelleenkin teollisuutta, kauppaa ja taloutta. Mustilla - siis mustalla eliitillä - on poliittinen valta yhteiskunnassa ja se on jo nyt hyvin korruptoitunut ja väärinkäytökset ovat yleisiä, kuten Zuman rakennusprojekti osoittaa.

"Ja lopuksi, väkivaltarikollisuus ei ole Etelä-Afrikassa paheneva ongelma, vaan tilastot ovat ovat muuttumassa parempaan suuntaan. Nykyisin tilastojen mukaan Etelä-Afrikassa tapahtuu vähemmän murhia kuin 1970-luvulla apartheid-hallinnon aikana."

Autoliiton tilasto? Ihan muutamana vuotena on kerrottu murhien ja raiskausten vähentymisestä, sitä ennen se oli paheneva ongelma, jonka eräs keskeisimpiä syitä oli maahanmuutto. Mm. presidentti Zuma on ollut syytettynä ja ehkä tuomittukin raiskauksista.

Monet mustat elävät huonommin tänä päivänä kuin apartheidin aikana ja ongelmat tulee pahenemaan mikäli meininki jatkuu nykyisen kaltaisena. Tätä mieltä ovat useat apartheidin vastaisen taistelun veteraanit Etelä-Afrikassa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Lyytisellä on hyviä kommentteja. Yksi asia kuitenkin ihmetyttää, että miksi persuistien ja heidän myötäjuoksijoidensa kommentit ovat kuin kaikuja menneiltä ajoilta. Surkea huuto ja parku kuuluu kun rotusorto on eteläisessä Afrikassa kärsinyt haaksirikon.
Suorastaan huvittavaa on Hommaforumin itkunsekaiset kannanotot joissa mennyttä maailmaa kaivataan takaisin. Ja tietysti sekaan mahtuu myös Mandelan kuolemalla ilakoivien kommentteja.

"Iloitkaamme Madiban kuolemasta, olihan han jo vanhan mies. Melkein puolet nuorempi, ja tuntuu että voisi hypätä samaan junaan. Varsinkin, jos saa paljon isotissisiä neekerittäriä tanssimaan kuoppajaisiin."

Antti Jokinen

Ja mikäs kumman tarve teidän antipersujen on aina lokeroitava ihminen persuksi tai heidän myötäjuoksijaksi, jos ei tekstit miellytä omaa maailmankatsomusta.

Niin paljon tiedän Etelä-afrikasta, että kenenkään on ihan turha tulla kertomaan, että siellä olisi homma hanskassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Erikoinen ristiriita blogiin nähden:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Afrikaanerit

Afrikaanereiden osuus väestöstä on n. 20%, mutta blogisi mukaan hyökkäyksen kohteista heitä on 61,6% (eli 100-38,4%). Pois muuttaneita on Wikin 1/5 (eli noin 800.000) koko po. valkoisesta väestöstä.

Virkakunnassa on varattu 80%:n kiintiö (vastaa demografista osuutta) mustille. Se ei aina palvele pätevyyden ideaa eli "maan hyvää" ja siitä on lyhyt matka virkakieltoon ja valkoisten suurempaan maastamuuttoon. Entäpä jos edessä häämöttääkin Zimbabwea muistuttava tulevaisuus juuri, kun kaiken piti olla hyvin? Romahdus?

Antti Jokinen

"Virkakunnassa on varattu 80%:n kiintiö (vastaa demografista osuutta) mustille. Se ei aina palvele pätevyyden ideaa eli "maan hyvää" ja siitä on lyhyt matka virkakieltoon ja valkoisten suurempaan maastamuuttoon."

Tuttavani ovat kertoneet, että epäpätevien mustien palkkaaminen esim. ministeriöiden virkamiehiksi on johtanut kaaokseen, koska osa virkamiehistä, eivät yksinkertaisesti ilmaannu työpaikoilleen. Palkat nostetaan mutta mitään ei tehdä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Namibiassa on Swapon johdolla voitu ottuu kohtuullisen terve suunta, mutta Etelä Afrikan suhteen olisin aika pessimistinen.

En usko mihinkään valkoisiin kohdistuvaan etniseen puhdistukseen. Tietenkin on luonnollista, että alkuperäisväestö ottaa maansa vähitellen takaisi.

Toimituksen poiminnat